Autor: Irina Papuc

În Republica Moldova specialiștii în genetică sunt o foarte mare raritate, în pofida faptului că numărul maladiilor pe fond genetic este în creștere. Cu toate acestea, Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” nu are posibilitate să pregătească astfel de specialiști. Doar parțial, numai în domeniul neurologiei, pentru care există secundariat clinic. Obținerea specializării prin rezidențiat însă nu există, genetica medicală fiind doar un obiect de studiu. Ca să profeseze cu acte în regulă cei care doresc să devină geneticieni trebuie să-și continue studiile post-universitare peste hotare. Numai că puțini dintre ei se mai întorc, fiind mai mult speriați, decât motivați de salariile pe care le primesc aici în țară.

Genetica a devenit o știință indispensabilă sistemului medical și o necesitate mult mai stringentă din cauza spectrului de maladii „contemporane”. Cu toate acestea, puțini geneticieni ies de  pe băncile Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, și aceștia specializați într-un domeniu mai îngust - neurologia. Restul studenților trec doar două cursuri în perioada de studii universitare.

„În primul an se studii de predă genetica generală, iar în al cincilea – genetica clinică. Deocamdată, nu avem rezidențiat în genetică. Studenții trebuie să meargă peste hotare ca să termine rezidențiatul și după aceea să se întoarcă acasă”, precizează Igor Cemortan, șeful catedrei de Biologie moleculară și genetică umană. El afirmă că în cadrul universității s-a discutat această problemă și se ia în calcul introducerea rezidențiatului și în genetică.

În același timp, directorul Centrului de Sănătate a Reproducerii și Genetică Medicală afirmă că în Republica Moldova există suficienți specialiști și că nu este nevoie de studii de rezidențiat. El crede că tinerii vor rămâne fără loc de muncă, deoarece nu există cerere.

„Standardele internaționale prevăd un medic genetician la 500 de mii de oameni. La noi lucrează zece specialiști, plus cercetătorii științifici și vreau să vă spun că sunt suficienți. Noi nu avem o lipsă acută de specialiști”, susține Mihai Strătilă.

Geneticienii cu experiență spun că tinerii specialiști nu se avântă să se angajeze la muncă în acest domeniu, din cauza salariului mic. Pe lângă remunerarea proastă, munca lor nu este una deloc ușoară.

„Munca e grea, bolnavii sunt diferiți. Uneori, din cauza maladiilor pe care le vedem nu putem dormi nopțile. Salariile sunt foarte mici. Un începător are 1.000 de lei salariu de bază, iar noi, cei cu experiență, nu acumulăm mult peste această cifră. Volumul de informații pe care trebuie să-l cunoască un astfel de specialist este enorm”, spune Natalia Barbova, medic genetician la Centrul de Sănătate a Reproducerii și Genetică Medicală.

Și ea este una dintre doctorii care au terminat facultatea la Chișinău, iar studiile le-a continuat în afara țării. Doar că ea a decis să se întoarcă în țară, decizie pe care foarte puțini o iau fiind descurajați de salariile extrem de mici.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății în Republica Moldova numărul malformațiilor congenitale este în creștere cu fiecare an, iar pentru a pune capăt acestei creșteri a fost pregătit și pus în aplicare un program național de extindere a serviciului de genetică și în raioane. Acest lucru deocamdată nu poate fi realizat, din lipsă de specialiști.

 

Articole relaționate:

Serviciul de genetică medicală va fi extins și în raioane. Ministerul Sănătății intenționează să regionalizeze serviciul, dar nu are bani și nici specialiști în genetică 

Tot mai mulți copii se nasc cu anomalii fizice și mentale. Autoritățile au nevoie de cel puțin 160 de milioane de lei ca să poată face față problemei 

Statistici îngrijorătoare: Tot mai mulți copii se nasc bolnavi