Autor: Sorina Bujarov

În Republica Moldova, deși cheltuielile pentru naștere sunt asigurate de către stat, deseori se întâmplă ca viitoarele mămici să plătească pentru aceasta un preț prestabilit de către medici. Pretențiile au devenit atât de mari, încât nu doar medicii, ci și asistenții medicali, moașele și chiar infirmierele se vor plătite în plus pentru faptul că își îndeplinesc obligațiunile de serviciu. 

Este și cazul Tatianei, care a născut la Institutul Mamei și Copilului. Femeia povestește că încă din timp medicul i-a cerut 250 de euro, pentru ca să-i primească nașterea. Nu l-a plătit însă, pentru că acesta a venit doar după naștere. Totuși a trebuit să scoată bani din buzunar pentru a-i plăti pe toți cei care au asistat.

„Am plătit medicului de gardă vreo 1.000 de lei. Am dat bani și moașei, asistentelor medicale și chiar infirmierelor. Nici nu m-au lăsat să-mi revin câteva minute după naștere că deja au început să vină pe rând să ceară bani. Ca pretext, toate veneau și îmi măsurau tensiunea”, mărturisește aceasta.

Aceeași situație o întâlnim și în Maternitatea Nr.1 din Chișinău. Sabina, o mămică care a născut la această maternitate povestește că și aici trebuie să plătești celor care asistă la naștere.

„Eu aveam medicul meu, un cunoscut, de aceea am scăpat ieftin. Însă am plătit asistentelor medicale, moașei și la infirmieră. Mi-au spus direct că trebuie să-i mulțumesc. Atunci nu aveam bani la mine și le-am spus că le voi plăti când soțul va veni să mă vadă. Venau din cinci în cinci minute și mă întrebau dacă nu a venit soțul”, povestește proaspăta mămică.

 Sabina mai spune că nu doar la naștere medicii solicită bani. Din cauza unei afecțiuni, de curând fetița acesteea a fost operată la Institutul Mamei și Copilului. Și de această dată părinții au fost nevoiți să scoată bani din buzunar pentru ca lucrătorii medicali să-și facă treaba.

„Medicului i-am plătit 200 de lei. El m-a trimis să-l mulțumesc și pe anesteziolog, dar eu nu i-am mai dat nimic. Pe lângă toate, a trebuit să ne cumpărăm singuri medicamentele. La internare, spre exemplu, trebuie să vii cu trei catetere pentru picurători, plasture și multe altele”, mărturisește femeia.

În aceeași situație s-a aflat și Vadim, un prospăt tătic.

„Numai pe naștere am cheltuit vreo 1.200 lei, dar copilul a avut careva probleme și a fost transferat în altă secție. Cum a fost schimbat în altă secție, s-a început dezastrul. Acolo fără bani nu faci nimic. Dacă nu le plătești nici nu se uită la tine”, afirmă bărbatul.

De cealaltă parte, directorii de spitale spun că intuiesc că unii lucrători medicali solicită bani de la pacienți, însă nu pot întreprinde nimic, dacă pacientul nu depune o plângere oficilă sau dacă nu se adresează la administrația instituției medicale.

„Nu exclud că unii lucrători medicali condiționează actul medical, însă nu pot interveni până când pacienții singuri nu se adresează la mine ca să-mi spună exact cine i-a cerut bani și pentru ce. Până acum nimeni nu a venit cu așa problemă. Doar anul trecut a fost o situație de acest gen, dar chirurgul a fost suspendat din funcție”, afirmă Ștefan Gațcan, managerul Institutului mamei și copilului.

În maternitățile raionale situația pare a fi alta. Aici angajații nu ar cere, ci doar întind mâna să ia. Tatiana, o mămică care a născut la maternitatea spitalului raional din Telenești spune că i-a plătit pe toți cei care au asistat la naștere.

„Numai la o persoană am dat vreo 250 de lei, iar la ceilalți câte 100 sau 150. Nu au cerut, dar le-am dat ca să aibă grijă de mine și de fetiță”, spune femeia.

Și în acest caz directorul spitalului din Telenești spune că nu poate întreprinde nimic, dacă mămicile nu se adresează la administrația instituției.

„Mămicile trebuie să vină la mine să depună o plângere în scris, dacă cineva a solicitat bani. Eu aș putea întreprinde ceva, dar așa… Dacă ele vor să plătească e treaba lor, dar să nu spună că medicii le-au cerut”, afirmă managerul spitalului din Telenești.

Acesta mai spune că și mămicile sunt vinovate, pentru că dau bani fără să întrebe pentru ce anume sunt aceștia solicitați.

În Republica Moldova nu există analize care ar oferi date clare despre volumul real al achitărilor neoficiale pentru serviciile medicale și medicamente. Un sondaj de opinie realizat de către Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate în 2012, pe un eșantion de 1.204 de persoane a arătat că volumul plăților neoficiale ajunge la 1.200 de lei pentru o singură persoană. Cele mai mari taxe erau stabilite la maternități și la secțiile de chirurgie.

Datele preliminare ale studiului „Accesul și calitatea serviciilor medicale spitalicești în percepția populației din Republica Moldova”, realizat în 2013, arată că anul trecut 37,9% din pacienții internați în spital au plătit personalului medical, în timp ce în 2011 raportul era de 37.1 la sută. 

 

Articole relaționate:

CNAM recunoaște: volumul plăților informale, extrem de mari, mai ales pentru internarea în spitale. Experții spun că este vorba de milioane 

Ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, se pronunță pentru legalizarea plăților informale la medic 

Interviu cu Andrei Usatîi, Ministru al Sănătății: „Din câte înțeleg și pricep eu, există multă mită în spitalele noastre“