Redactor: Irina Papuc

Injecțiile pentru administrarea insulinei pentru diabetici ar putea ține de trecut. Un implant revoluționar creat de oamenii de știință britanici care funcționează ca un pancreas artificial, eliberează insulină direct în sânge.

Dispozitivul poate fi implantat în abdomen, cu cantitatea necesară de insulină. „Proviziile” de insulină pot fi adăugate la fiecare două săptămâni, folosind un tub care trece în afară prin piele. Dispozitivul, de mărimea unui de ceas de mână, a fost creat de oamenii de știință de la Universitatea De Montfort, din Leicester.

Ei spun că este cea mai bună invenție de până acum pentru bolnavii de diabet zaharat, deoarece acesta permite ca pacienții să nu mai fie nevoiți să-și administreze singuri injecțiile și să calculeze dozele.

Profesorul Joan Taylor, profesor la Universitatea De Montfort din Leicester, a declarat, pentru Daily Mail, că dispozitivul va elimina nu numai necesitatea de a injecta insulina manual, dar va da asigurări că dozele sunt administrate de fiecare dată și în cantitatea necesară, fără erori.

„Prin controlul atât de eficient a nivelul a nivelului de glucoză din sânge ar trebui să fim capabili de a reduce problemele de sănătate legate de administrarea incorectă a dozelor de insulină”, mai spune doctorul.

Studiile în privința funcționalității aparatului urmează să înceapă din 2016, iar cercetătorii speră că în termen de un deceniu acesta va fi plasat pe piață.

Implantul poate fi introdus pe cale chirurgicală. Acesta conține un rezervor de insulină, menținută prin o barieră de gel. Când nivelul de glucoză din organism crește, gelul se lichefiază și elimină insulină, imitând activitatea unui pancreas sănătos. Deoarece insulina scade nivelul de glucoză, gelul se reface din nou rigid și permite păstrarea rezervorului. 

Specialiștii afirmă că implantul nu va fi scump și va pune capăt ororii injecțiilor.

 

Articole relaționate:

Nu pot ține diabetul sub control. Bolnavii care suferă de această maladie trebuie să-și cumpere testele pentru glicemie din propriul buzunar

11 moldoveni află zilnic că suferă de diabet, iar numărul celor cu dizabilități din cauza bolii a crescut de două ori în ultimii zece ani 

Alimentele din carne, acidifiante cresc riscul de diabet de tip 2 

A apărut o nouă metodă de testare a nivelului de glicemie în sânge. Tehnologia i-ar putea scăpa pe diabetici de înțepăturile în deget