Autor: Irina Papuc

Republica Moldova a beneficiat pe parcursul a doi ani de granturi și credite în valoare de peste 98 de milioane de dolari. Cea mai mare parte din bani a fost îndreptată spre spitale și tehnică medicală. Acestea sunt datele unui raport publicat la sfârșitul anului trecut. Studiul relevă faptul că volumul împrumuturilor crește în defavoarea granturilor.

Pe parcursul anului 2012, Republica Moldova a beneficiat de resurse financiare în valoare de 46,396 milioane de dolari, cu zece la sută mai puțin față de anul 2011, când valoarea asistenței din exterior a ajuns la 51,855 milioane, iar pe cap de locuitor suma ajunge la opt dolari.

Datele arată însă că în ultimul an au crescut sumele oferite prin credite, și nu prin granturi. Astfel, dacă în 2011 valoarea granturilor a constituit 46 de milioane de dolari, iar suma creditelor – 5 milioane, în 2012 – valoarea împrumuturilor a crescut la 17,5 milioane.

Raportul mai arată că, în 2012, cei 22 de donatori s-au concentrat mai mult zona de centru a țării, astfel că cele mai multe granturi au fost distribuite în Municipiul Chișinău, în Hâncești, dar și la Bălți și Drochia. Cu toate acestea, există raioane care nu au beneficiat de niciun bănuț din asistența oficială pentru dezvoltare. Acestea sunt Căușeni, Cantemir, Criuleni, Nisporeni, Râșcani, Șoldănești și Telenești.

Către spitale au fost direcționate peste 63 la sută din resurse, pentru asistența medicală primară - 21 la sută, în timp ce pentru asistența medicală de urgență numai 3,4 la sută.

Cei mai mulți bani, adică 40 la sută au fost direcționați spre echipamente medicale, iar 28 la sută – pentru reconstrucții și reparații.

Interesant este și faptul că numai 36 la sută din toți donatorii au utilizat sistemele naționale de management financiar pentru efectuarea plăților.

Stela Bivol, director cercetări din cadrul centrului pentru Politici și Analize în Sănătate spune că din datele raportului poate fi constatat faptul că Republica Moldova nu este dependentă de veniturile din afară, ceea ce constituie o noutate bună.

„Volumul asistenței oficiale pentru dezvoltare constituie 30 la sută din alocările totale pentru sistemul de sănătate, ceea ce înseamnă că Moldova nu este dependentă de agenda partenerilor externi. Totuși, numai 11 donatori din 22 și-au exprimat disponibilitatea de a finanța mai departe proiectele din sistemul de sănătate pentru următorul an și numai opt - pentru următorii doi ani”, afirmă Stela Bivol. O problemă o constituie și faptul că deși Republica Moldova este unul dintre beneficiarii cu cel mai înalt nivel de asistență financiară pentru dezvoltare, aceasta nu este capabilă să utilizeze fondurile în proporțiile care ar permite asigurarea cu tratament a moldovenilor la un nivel egal cu cetățenii din alte state, chiar dacă în țara noastră este ridicat și nivelul plăților neoficiale din buzunar.

Raportul este al doilea document publicat care reflectă volumul asistenței externe de care a beneficiat sistemul de sănătate din Moldova și a fost publicat în luna noiembrie. Statistica pentru anul 2013 va fi făcută publică la mijlocul acestui an.

 

Articole relaționate:

EXCLUSIV//Interviu cu Mark Dybul, directorul executiv al Fondului Global: „Ar fi bine ca Moldova să majoreze contribuțiile pentru sănătate, pentru că volumul asistenței externe nu va mai fi același” 

Un nou parteneriat public-privat. Ministerul Sănătății are nevoie de o investiție de milioane de euro pentru crearea unui centru de reabilitare neurologică 

Prețurile la unele servicii medicale pentru cei care nu au poliță medicală ar putea crește. Managerii spitalelor susțin inițiativa, deoarece, spun ei, unele tarife chiar sunt exagerat de mici