Autor: Irina Papuc

Prețurile la unele servicii medicale pentru persoanele neasigurate ar putea să crească. Oficialii Ministerului Sănătății au anunțat că se cere o ajustare, deoarece tarifele pe care le achită Compania Națională de Asigurări în Medicină sunt mai mari, decât cele achitate contra cost. Directorii de spitale spun că tarifele sunt, într-adevăr, mult mai mici, decât cheltuielile pe care le suportă și că și-ar dori o majorare, însă cred că pentru oamenii săraci decizia va fi prea drastică.

Potrivit viceministrului Sănătății, Mihai Ciocanu, Compania Națională de Asigurări în Medicină cheltuie mai mulți bani pentru un anumit serviciu, în comparație cu o persoană neasigurată care beneficiază de același serviciu în aceeași instituție medicală.

„Dacă este să comparăm în medie o zi în spital, atunci CNAM achită peste 500 de lei, în timp ce în aceeași instituție o persoană neasigurată achită 180 de lei. Este o problemă și trebuie să vedem cu o soluționăm. Trebuie să ajustăm aceste prețuri, vrem noi sau nu, pentru că iese că din banii CNAM sunt achitate serviciile pentru cei neasigurați”, a precizat Ciocanu în cadrul unui atelier de lucru de la Ministerul Sănătății.

Unii manageri de spital spun că prețurile la serviciile medicale sunt mult mai joase decât în realitate și că influențează negativ asupra capacităților de plată și servicii a spitalului.

„Din acest motiv, calitatea serviciilor este mai proastă, volumul de asistență mai mic, în plus nu putem majora salariile angajaților”, afirmă Ciobanu.

Și directorul spitalului din Edineț, Anatolie Guțu afirmă că prețul pe care îl achită pentru internarea în spital moldovenii care nu au poliță de asigurare este cu aproximativ 20 la sută mai mic, decât cel pe care îl contractează CNAM.

„CNAM face în fiecare an evaluarea, iar costurile pentru cazul tratat se măresc, în schimb catalogul de prețuri a rămas același din 2011”, spune Guțu. Totuși, directorul afirmă că nu ar majora tarifele, întrucât și așa oamenii nu au de unde plăti.

„Spitalul nostru nu este afectat atât de tare de acest lucru, deoarece tratăm puțini oameni neasigurați. Cei mai mulți vin în baza poliței. Ar fi bine să fie ajustate prețurile, dar și așa cum este acum e prea mult pentru cei de la țară. Mulți dintre ei pur și simplu nu au de unde să ia bani pentru tratament”, mai spune Guțu.

Managerul Spitalului raional din Strășeni, Alexandru Tuchilă, este revoltat de faptul că CNAM încheie contracte cu instituții private care au stabilite prețuri de trei ori și chiar patru ori mai mari decât la o instituție publică.

Lidia Crăciun, managerul spitalului din Ungheni este de părere că unele tarife sunt exagerat de mici.

„O consultație a medicului specialist de categorie superioară costă astăzi 16 lei. Este exagerat de puțin, având în vedere că trebuie să stabilești un diagnostic, sunt necesare analize și încă trebuie să faci școlarizare în privința modului sănătos de viață. Unele prețuri chiar ar trebui ajustate”, crede aceasta.

Hotărârea de Guvern cu privire la serviciile medicale a fost modificată ultima oară în 2011. Lista cuprinde peste 4.500 de servicii, iar costul acestora variază între 6 și 36 de mii de lei, cele mai costisitoare servicii fiind cele cardiologice.

 

Articole relaționate:

Tarife noi în Catalogul unic de servicii medicale. Radioterapia, făcută cu aparataj de la privați, va costa mii de lei 

În 2012 moldovenii au lăsat oficial în vistieria instituțiilor medicale peste 400 de milioane de lei 

Mai multe investigații medicale în baza poliței. Lista va-fi completată cu peste 600 de servicii noi

CNAM recunoaște: volumul plăților informale, extrem de mari, mai ales pentru internarea în spitale. Experții spun că este vorba de milioane