Autor: Irina Papuc

Numărul deceselor de encefalopatie alcoolică din Republica Moldova este în creștere. Boala afectează sistemul nervos central atât de mult, încât mușchii ochiului ajung să fie paralizați, oamenii nu-și mai pot controla mișcările, uită aproape totul și nu se mai pot concentra. Specialiștii spun că aproape toate persoanele internate cu alcoolism din țara noastră prezintă simptome ale acestei boli, iar cel mai rău este că creierul nu-și revine în totalitate niciodată.

Encefalopatia alcoolică, altfel spus sindromul Wernicke, apare în special la persoanele care suferă de alcoolism și de malnutriție. Aceasta afectează creierul prin apariția unor leziuni, din cauza aportului insuficient de tiamină. Datele statistice arată că numărul deceselor de encefalopatie a crescut în ultimul an. Astfel, mortalitatea prin encefalopatie alcoolică a ajuns la 44 la sută la proporția de 100.000 de oameni în 2013, comparativ cu 38%, înregistrate în 2012. Aceleași date arată că anul trecut au decedat de encefalopatie 150 de oameni. Problema este însă mai acută având în vedere faptul că Moldova este pe primul loc în lume după cantitatea de alcool consumată, iar nivelul de sărăcie este foarte ridicat.

Potrivit lui Mihail Oprea, directorul Dispensarului Republican de Narcologie aproape toate persoanele internate pentru tratament prezintă simptomele sindromului Wernicke.

„Aceste semne pot fi  vizibile chiar la 100 de procente dintre persoanele internate, ce-i drept în forme mai ușoare, altele - mai severe. Acum e bine că autoritățile încearcă să reducă de pe piață alcoolul de proastă calitate, iar datorită acestui lucru sunt mult mai puține cazuri de encefalopatie acută”, explică Oprea. Dintre cei 4.000 de oameni tratați aici în fiecare an, aproximativ 800 de oameni sunt internați fără consimțământul informat, din cauza stării grave în care sunt aduși. Medicii nu mai cer acordul pentru tratament, întrucât prezintă un pericol pentru ei înșiși, dar și pentru cei din jur.

Sechele pentru întreaga viață

Persoanele afectate de sindromul Wernicke pot fi ușor observate, datorită la trei caracteristici valabile în majoritatea cazurilor – nu-și pot controla mișcările, iar mersul este asemenea unei persoane aflată în stare avansată de ebrietate, mușchii ochilor sunt atrofiați și are pierderi de memorie pe termen scurt.

„Din cauza leziunilor sistemului nervos central, acești oameni pot avea convulsii, sunt dezorientați, poate apărea și delirul”, mai spune Oprea. El afirmă că pacienții pot fi tratați în totalitate de acest sindrom.

Neurologii însă spun că sechelele persistă pe durata întregii vieți.

„Depinde foarte mult de cât timp persoana este dependentă de alcool. De fapt, sunt suficienți trei – patru ani pentru ca un om să ajungă în această stare. Chiar și după tratament, aceștia rămân cu dereglări de memorie, lipsă de atenție, sunt indiferenți, au slăbiciuni, pot fi inhibați sau dimpotrivă agitați. De asemenea, poate persista amorțeala la mâini și picioare”, explică Tatiana Madan, medic neurolog la Spitalul „Sf. Arhanghel Mihail”.

De asemenea, doctorii mai spun că în multe cazuri cei care reușesc să scape de acest sindrom nu se pot trata însă de altul, la fel caracteristic persoanelor alcoolice. Acesta se numește sindromul Korsakoff și este provocat de atrofia cerebrală. O caracteristică a acestui sindrom este că oamenii mint foarte des.

Timp de trei sau patru ani, medicii, dar și comunitatea ar putea ajuta persoanele dependente de alcool să se trateze. Problema este însă că nici unii, nici alții nu le atrag atenția cuvenită acestor bolnavi.

„Acești bolnavi sunt atât de mulți, încât doctorii s-au obișnuit cu ei și nu mai consideră că îi pot ajuta cu ceva. Și societatea e nepăsătoare”, spune Nicolae Lupu, șeful CMF Călărași, raionul care se află printre fruntași în privința cazurilor de alcoolism înregistrate. Totodată spune el, nu există comunicare între doctorii specialiști și cei de familie. „Acum, doctorii de familie îi trimit din start la specialist și scapă astfel de problemă. Nimeni însă nu le oferă medicilor de familie sfaturi cum să le acorde ajutor, nu există niciun plan de reabilitare”, mai spune Lupu.

În Republica Moldova sunt înregistrați oficial peste 47.000 de persoane afectate de alcoolism cronic, cifra neoficială ar fi însă mult mai mare. Cele mai afectate raioane sunt Leova, Orhei, Anenii-Noi și Călărași. 

 

Articole relaționate:

Ziua națională fără alcool în Moldova, marcată modest din lipsă de bani. Cei mai mulți oameni afectați de alcoolism sunt în raionul Leova 

Tainele tratamentelor dependenților de alcool. Codificările pentru dezalcoolizare sunt ținute în mare secret. Pe unii, dependența îi face să rupă gratiile 

În premieră în Moldova vor fi deschise centre de susținere psihologică pentru dependenții de alcool, tutun și calculatoare 

Berea s-ar putea regăsi în lista băuturilor alcoolice. Autoritățile vor să interzică și publicitatea la alcool printr-un nou proiect de lege