Redactor: Irina Papuc

Specialiştii în sănătate avertizează că fumul de ţigară îmbibat în mobilă şi ţesături, aşa zis fumul de mâna a treia, provoacă deteriorarea ADN-ului uman şi poate duce la dezvoltarea cancerului.

Un studiu în acest sens a fost prezentat de către Bo Hang , un om de ştiinţă de la Lawrence Berkeley National Laboratory din California , care în 2013 a publicat un studiu cu acelaşi nume în revista Mutageneza.

Fumul de mâna a treia înseamnă expunerea la compușii toxici ai fumului de ţigară rămaşi pe suprafețele dintr-o încăpere, fie cameră sau mașină, după ce cineva anterior fumat acolo. Prima cercetare științifică în privinţa fumului de mâna a treia a apărut abia în 2009, scrie Medicalnewstoday.com.

În 2010 , un consorțiu a fost format în California, pentru a investiga efectele fumului de mâna a treia asupra sănătăţii oamenilor. Cercetătorii au descoperit că o mare parte din cei 4.000 de compuşi toxici cunoscuţi din fum au fost identificaţi în covoare, pereți, mobilier și în particulele de praf , precum și pe hainele , părul și pielea fumătorilor. Oamenii pot fi expuși la aceste substanțe prin inhalare, atingere sau ingerarea lor.

Însă s-a descoperit că unele dintre reziduurile de la fumul de tutun absorbite pe suprafeţe, pot produce la rândul lor alte substanțe toxice, care trec printr-o transformare chimică atunci când interacționează cu compuşi din atmosferă.

Unul dintre acești compuși secundari este 4 - (Methylnitrosamino) -4 - (3 - piridil) - butanal , sau „NNA”,  prescurtat. Hang şi colegii săi au descoperit că NNA se ataşează la ADN şi creează o substanţă care provoacă cancerul.

Atât NNA și un alt compus, numit 4 - (methylnitrosamino) -1 - (3 - piridil) - 1 - butanonă) , sau NNK, descompun AND-ul uman . Această deteriorare a ADN-ului poate duce la creșterea necontrolată a celulei şi poate determina formarea tumorilor canceroase.

Deși este convingătoare, această cercetare este încă într-o fază timpurie. Hang crede că, așa cum a fost nevoie de o perioadă lungă de timp pentru a stabili în mod concludent o legătură între fumul de prima mână şi cancer, ar putea fi nevoie de mulţi ani înainte pentru a demonstra conexiunile dintre fumul de mâna a treia, NNA și cancer.

Potrivit Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC), peste 34 de milioane de americani sunt expuşi la fum de ţigară în fiecare zi. Drept urmare, fumatul este principala cauză de deces care poate fi prevenită în Statele Unite.

Cea mai bună metodă de a reduce riscul de expunere la fumul de mâna a treia este eliminarea mobilierului și covoarelor contaminate,  etanșarea și revopsirea pereților și a altor suprafețe .

Hang crede că bebeluşii si copiii mici sunt cei mai expuşi la fumul de mâna a treia, nu numai că sunt mai vulnerabili la efectele adverse ale reziduurilor de tutun , dar şi pentru că sunt încă în curs de dezvoltare şi pot atinge, înghițiți sau inhala  compuși toxici de fum prin faptul că se târăsc sau pun în gură jucării şi alte lucruri contaminate.

 

Articole relaționate:

Consecințele fumatului secundar: Femeile gravide prezintă un risc sporit de avort spontan și chiar decesul fătului

FOTOREPORTAJ: Încep să fumeze din curiozitate sau de plictiseală. Elevii liceelor din capitală povestesc depre experiența de fumător și despre ce i-ar ajuta să renunțe la acest viciu 

UE și reprimarea fumatului în public. În Moldova proiectul de Lege antitutun este gândit să încline balanţa în favoarea sănătăţii publice şi vine cu măsuri considerate „revoluţionare”, spun experții