Redactor: Irina Papuc

O jumătate de milion de persoane au fost infectate cu tulpini periculoase de tuberculoză  în 2012, însă mai puțin de una din patru dintre aceste persoane au fost diagnosticate corect cu această boală, restul riscând să moară din cauza medicamentelor greșit administrate sau lipsei unui tratament, avertizează Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Cele mai recente date oferite de OMS, care afirmă că tuberculoza rezistentă la medicamente reprezintă un „risc pentru siguranță la nivel mondial”, arată că o treime din cele aproximativ 9 milioane de persoane infectate cu o anumită formă de TB în fiecare an nu primesc tratamentul adecvat, scrie Agerpres.

Această situație a condus la o rezistență la medicamente la nivel mondial într-un ritm alarmant și a dat naștere la tulpini incurabile ale acestei infecții bacteriene — cunoscute sub denumirea de tuberculoză multidrog-rezistentă (TB-MDR) - care nu pot fi tratate cu medicamentele care se administrează în mod obișnuit în cazul acestei boli.

„Un diagnostic precoce și rapid pentru toate formele de TBC este vital”, a declarat directorul general al OMS, Margaret Chan, cu ocazia publicării de către agenția ONU a noilor date privind tuberculoza. „Acest lucru crește șansele ca oamenii să obțină tratamentul corect și să fie vindecați și ajută la oprirea răspândirii bolii rezistente la medicamente”, a mai spus ea.

Anul trecut, OMS a cerut ca tuberculoza rezistentă la medicamente să fie recunoscută ca fiind o criză pentru sănătatea publică. Potrivit agenției ONU, până la 2 milioane de persoane ar putea fi infectate până în 2015 cu tuberculoză rezistentă la medicamente.

 

Articole relaționate:

Tuberculoza, încă foarte prezentă în statistici. Sunt în creștere formele distructive ale bolii 

Diferența dintre a fi infectat și bolnav de tuberculoză 

Moldovenii care doresc să plece în Marea Britanie vor trebui să facă testul la tuberculoză 

Numărul îmbolnăvilor de tuberculoză, în lume, în ușoară scădere pentru al treilea an consecutiv. Formele multi-rezistente sunt, însă, în creștere