Autor: Sorina Bujarov

Se caută un proprietar pentru o locuință. O casă construită la sfârșitul anilor 90, cu pereți groși și trainici cum se construiau doar pe timpurile sovietice. Nu este nouă, însă se află într-o stare foarte bună. Necesită reparație, dar autoritățile locale promit că se vor implica și vor oferi resurse dacă se va găsi un gospodar pentru această locuiță. Proprietar poate deveni oricine, cu condiția că este medic și acceptă să muncească în spitalul raional din Ocnița. Cu aceasta, dar și alte oferte, autoritățile locale din Ocnița încearcă să atragă tinerii specialiști să vină să muncească în spitalul raion.

Este cunoscut faptul că majoritatea spitalelor raionale au nevoie de doctori, însă puține sunt cazurile când autoritățile, împreună cu administrația instituției medicale, întreprind ceva pentru a atrage specialiști. În spitalul raional din Ocnița este nevoie de 17 medici, iar admnistrația locală de aici, împreună cu conducerea spitalului, încearcă să atragă doctorii prin diferite oferte. Cea mai atractivă este un loc de trai gratuit. Consiliul Raional a oferit o casă pe pământ pentru o familie și a rezervat mai multe apartamente pentru specialiștii care ar dori să profeseze în spitalul din Ocnița.

„Anul trecut, Consiliul Raional a decis să ofere o casă la sol unui doctor care ar vrea să vină să muncească la noi. Dacă se va găsi un stăpân pentru ea, o să-l ajutăm să o repare. Vom încerca, de asemenea, să le achităm o parte a serviciilor comunale”, afirmă Ion Tomai, președintele raionului Ocnița.

Locuința este amplasată chiar lângă spitalul raional, așa încât viitorul angajat să nu fie nevoit să parcurgă kilometri întregi pentru a ajunge la muncă, spun autoritățile locale.

În spitalul din acest raion se atestă o lipsă acută de specialiști – aproximativ 17 la număr. Funcționarii dau asigurări că o locuință se va găsi pentru fiecare.  „Câți vor dori să muncească în spitalul nostru, pentru toți vom găsi o casă. Și nu sunt promisiuni false, într-adevăr așa va fi. Sunt apartamente cu o odaie, două și chiar cu trei. Acestea vor fi oferite în funcție de situația familiară”, a mai adăugat președintele raionului.

Se caută trei reanimatologi-anesteziologi, un specialist în oncologie, un laborant, un medic endocrinolog, geriatru, pediatru, infecționist, epidemiolog, transfuziolog, neurolog, un specialist în endiscopie, doi obstetricieni ginecologi și doi chirurgi. În pofida acestor oferte, potențialii stăpâni nu se grăbesc să-și aleagă locuințele oferite gratuit de către autoritățile locale.

„Scriem demersuri la Ministerul Sănătății, și-i informăm de câți medici avem nevoie. Ne promit că ne ajută, că o să direcționeze tinerii specialiștii să vină la noi în spital, însă situația nu se schimbă. În 2009 au lucrat doi rezidenți și au promis că rămân la noi, însă după ce au terminat studiile n-au mai venit. Păcat, condițiile de muncă de la noi sunt mult mai bune decât în alte raioane”, susține Feodor Iurcu, medic șef la spitalul raional din Ocnița.

„Caută condiții superbe și nu vor să lucreze”, și-a continuat gândul responsabilul spitalului. Managerul afirmă că mai multe secții au fost renovate cu aproape 11 milioane de lei, oferiți de administrația publică locală, astfel încât, ne asigură el,  condițiile de muncă sunt destul de bune.

„Avem nevoie de mulți, dar măcar un pediatru să vină, că avem doar unul, doi chirurgi, că sunt doar trei, iar unul lucrează prin cumul. De asemenea, e mare nevoie și de un neurolog. Refuză să vină. Merg în fiecare an la târgul de locuri de muncă, merg la Universitate ca să ne înțelegem cu rezidenții, vorbim cu Ministerul Sănătății, dar problema rămâne nesoluționată de ani de zile”, se plânge Iurcu. 

Potrivit Centrul Național de Management în Sănătate (CNMS), în ultimele două decenii, mai bine de 40 la sută dintre cadrele medicale au părăsit sistemul național de asigurare a sănătății, dintre care o mare parte au emigrat. În această perioadă numărul de medici s-a redus de la 16.000 în 1990 la aproximativ 10.550 în 2012. Și asistenții medicali sunt mai puțini decât acum 20 de ani – de la 46.000 cifra abia de atinge acum 23.000

 

Articole relaționate:

Parcurge kilometri pe jos ca să ajungă la pacienți. Un medic este nevoit să muncească singur, fără asistente medicale și fără mașină. „Nu mai pot fugi la vârsta mea, dar mă descurc și fără automobil” 

Insuficiență de medici de familie. Statisticile sunt sumbre și pentru anii următori 

Reformă în medicina de familie. În staționarele de zi nu se vor mai face perfuzii. Unii angajați ar urma să fie concediați și angajați în loc specialiști în reabilitare