Autor: Irina Papuc

Astăzi se împlinește o lună de când a intrat în vigoare Legea privind constituirea Colegiului Medicilor, o lege care a fost elaborată și ulterior votată cu scopul de a apăra drepturile cadrelor medicale. Colegiul propriu-zis încă nu există și nici conducerea n-a fost încă aleasă. Nici medicii nu știu nimic despre Colegiu și nici unde ar trebui să depună o cerere de membru.

Doctorii din Moldova nu se grăbesc să devină membri ai Colegiului Medicilor, unica structură care era menită să le apere drepturile. „Nu am depus cerere și încă n-am avut solicitări de la doctorii din subordine”, ne-a spus Nicolae Starciuc, directorul Spitalului pentru copii Valentin Ignatenco. Mai mult, managerul nu știe dacă conducătorul unei instituții are dreptul să depună o cerere de membru.

Nici la Spitalul de Urgență nu au fost depuse cereri de încadrare. Directorul instituției spune că acest lucru va fi făcut după ce vor fi soluționate problemele legate de alegerea conducerii și modul de activitate.

„Activitatea acestui Colegiu trebuie să fie bine organizată, să nu existe haos. Probabil, trebui să fie organizată o întrunire cu managerii de spitale, pentru ca să decidem următorul pas”, ne-a spus Gheorghe Ciobanu.

Nici în raioane medicii nu știu prea multe detalii. „Eu i-am anunțat pe doctorii din instituția noastră că va exista un Colegiu atunci când era la etapa de inițiativă legislativă, și ulterior, după ce a intrat în vigoare. N-a depus nimeni nicio cerere. Nu știu ce așteaptă”, ne-a spus Alexandru Cojocaru, directorul Spitalului Raional Căușeni. Nici măcar el n-a îndeplinit o astfel de solicitare și nu a putut argumenta de ce. „Există puțină informație. Cred că ar trebui să se formeze ceva la nivel de raion. Cred că toți așteaptă ca cineva să facă primul pas”, a mai adăugat acesta.

█  Controversata Lege a Colegiului Medicilor, împotmolită în mecanismele de implementare. Nu se știe când instituția va putea, la modul practic, să-i protejeze pe doctori 

Între timp, membrii Ligii actuale a medicilor spun că urmează procedura de lichidare juridică a organizației și ulterior crearea Colegiului, cu aceiași membri.

„Urmează să discutăm cu academicianul Vladmir Hotineanu să vedem cu vor fi formate Colegiile locale în teritorii. Ulterior, membrii Ligii vor alege delegații care vor participa la un congres republican. Acești delegați vor alege conducerea  Colegiului. Întâlnirea va avea loc, cel mai probabil, după Sfintele Paști”, ne-a spus președintele Ligii Medicilor, Gheorghe Ghidirim.

Legea privind constituirea Colegiului Medicilor a intrat în vigoare în data de 10 martie. Colegiul de facto însă nu există, pentru că nu există conducerea acestei structuri. Aceasta poate fi aleasă numai după în urma unui congres al membrilor. La rândul lor, potențialii membri nu pot deveni membri cu acte în regulă, pentru că nu există structura care să primească aceste cereri.

█  Discuții aprinse pe marginea proiectului de Lege cu privire la Colegiul medicilor 

Legea a fost promulgată de către președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, în luna decembrie. Documentul a fost pe larg criticat, mai ales în Parlament. Cele mai discutate prevederi au fost cele ce țin de obligativitatea de a deveni membru al acestei structuri. Acest articol a fost în cele din urmă exclus.

Am încercat să aflăm mai multe detalii de la Vladimir Hotineanu, autorul și promotorul acestei legi, însă n-am obținut niciun răspuns.

 

Citește la aceeași temă:

Legea Colegiului Medicilor intră în vigoare astăzi. Un Colegiu, de facto, nu există