Autor: Irina Papuc

De astăzi, toți doctorii din Republica Moldova ar putea deveni membri ai Colegiului Medicilor. Din punct de vedere legislativ ar putea, pentru că juridic legea a intrat de astăzi în vigoare, la modul practic însă nu poate fi aplicată. Nu a fost aleasă conducerea, iar membrii nici atât. Mai mult, nu au fost făcute modificările la o serie de legi ce i-ar permite Colegiului să-și exercite funcțiile prevăzute în documentul de constituire.

Juristul Ministerului Sănătății, Ion Ciochină, afirmă că instituția va oferi suport juridic noii structuri, dacă va solicita acest lucru, însă instituția trebuie mai întâi să desemneze un președinte.

„Avem lege, dar n-avem conducere. Nu este nici președinte, nici structură administrativă care va coordona activitatea. În cazul acesta șeful nu-i numit, el trebuie să fie ales”, spune Ciochină.

Legea Colegiului Medicilor prevede, într-adevăr, că președintele Colegiului va fi ales de către membri. Cine sunt membrii și, cel mai important, cum pot deveni membri a unei structuri încă necreate, nu am putut afla. Membrul comisiei parlamentare sănătate, protecție socială și familie Petru Știrbate, nu ne-a răspuns direct la această întrebare. El ne-a spus că în cadrul comisiei nu s-a discutat despre acest lucru, dar că urmează în cel mai scurt timp să fie organizate ședințe de lucru pentru a clarifica următoarele acțiuni.

„Trebuia să discutăm și cu conducerea Ligii Medicilor. Unii dintre ei au fost bolnavi și nu au putut participa la discuții. Din acest motiv au fost amânate discuțiile. Atunci se va vedea cum vom acționa mai departe”, a precizat Știrbate.

Autorul legii, Vladimir Hotineanu, a refuzat să discute cu noi. El ne-a îndemnat să „fim liniștiți” și să nu avem dubii în privința faptului că toate etapele de constituire vor fi parcurse în termenii stabiliți.

Pentru ca această structură să-și poată exercita obligațiile prevăzute de lege, urmau să fie efectuate modificări la mai multe legi, inclusiv la Legea privind ocrotirea sănătății, Legea privind exercitarea profesiunii de medic și altele.

Legea Colegiului Medicilor a fost promulgată de către președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, în luna decembrie. Documentul a fost pe larg criticat, mai ales în Parlament. Cele mai discutate prevederi au fost cele ce țin de obligativitatea de a deveni membru al acestei structuri. Acest articol a fost în cele din urmă exclus.

 

Articole relaționate:

Controversata Lege a Colegiului Medicilor, împotmolită în mecanismele de implementare. Nu se știe când instituția va putea, la modul practic, să-i protejeze pe doctori 

Proiect de lege camuflat. Toți doctorii care activează acum în Moldova ar putea deveni automat membri ai Colegiului Medicilor, fără să știe despre acest lucru 

Proiectul de lege privind Colegiul Medicilor din nou pe ordinea de zi a Parlamentului. Mihai Moldovanu: Colegiul Medicilor se va transforma într-o filială mai mică a PLDM 

Discuții aprinse pe marginea proiectului de Lege cu privire la Colegiul medicilor