Autor: Irina Papuc

A declarat de mai multe ori că va renunța la prevederea legală care îi obligă pe doctori să devină membri ai Colegiului Medicilor, dar nu se ține de cuvânt. Vladimir Hotineanu a scos din proiectul său de inițiativă legislativă pentru lectura a doua articolul care-i obligă pe doctori să fie membri ai acestei instituții, dar a adăugat altul, cu numărul 27, care spune clar că din momentul intrării în vigoare a documentului toți cei peste 10.000 de doctori din țară vor deveni automat membrii acestui Colegiu.

Proiectul Colegiului Medicilor a fost propus astăzi în Parlament pentru lectura a doua, însă a fost transferat pentru o altă ședință. Nici măcar colegii săi din Comisia pentru sănătate, protecție socială și familie nu au fost mulțumiți de conținutul documentului propus de autor pentru lectura a doua în Parlament. Asta chiar dacă șapte dintre au susținut proiectul în comisie, iar doi s-au abținut.

Deși a declarat de mai multe ori că va scoate din proiectul de lege prevederea care spune că doctorii nu vor avea dreptul să activeze, dacă nu vor deveni membri ai Colegiului, Vladimir Hotineanu, autorul documentului, pare să nu fie decis să facă așa cum le-a promis colegilor din Legislativ.

Documentul în variantă actuală care conține mai multe amendamente, prevede acum că medicii pot deveni membri dacă depun o cerere în acest sens în baza liberului consimțământ. Pe de altă parte, autorul a adăugat un alt articol în proiectul său de lege, numărul 27, care prevede clar că „la data intrării în vigoare a prezentei legi toți angajații instituțiilor medico-sanitare din Republica Moldova, indiferent de forma de proprietate, au calitatea de membru al Colegiului Medicilor”, aceasta însemnând că toți doctorii care activează, fie în instituțiile private, fie în cele de stat, vor deveni membri imediat cum documentul va intra în vigoare.

Expertul în politici de sănătate Andrei Mecineanu afirmă că acesta este o formă de obligativitate, doar că exprimată mai voalat.

„Atât autorii proiectului, cât și întreaga comisie de profil prin conținutul amendamentelor incluse în document pentru lectura a doua mențin, de fapt, obligativitatea calității de membru al Colegiului Medicilor. O fac, însă, prin „ușa din spate”, recurgând la alte tertipuri care au menirea de a induce în eroare medicii. Excluderea obligativității în forma în care este propusă pentru lectura a doua reprezintă o momeală a autorilor pentru Legislativ ca Legea să fie votată. Obligativitatea de membru nu se va răsfrânge doar asupra viitorilor doctori”, afirmă expertul.

De cealaltă parte, deputatul Gheorghe Brega, membru al Comisiei de profil afirmă că atunci când a votat proiectul în comisie, acesta avea alt conținut și că „prevederea camuflată” nu era inclusă. „De aceea nici nu am votat. Când am examinat documentul în comisie punctul despre care vorbiți nu era inclus. Noi am propus ca la sfârșitul propoziție să fie inclusă sintagma „în baza cererii”, ca până la urmă să nu existe pârghii de a obliga doctorii să devină membri”, a menționat deputatul.

Vladimir Hotineanu a refuzat să ne explice de ce a a fost necesar introducerea articolului 27.

Proiectul Colegiului medicilor a fost elaborat în 2011. De atunci a fost întors de mai multe ori din Parlament, a obținut mai multe avize negative. Chiar și Ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, a declarat că documentul trebuie îmbunătățit pentru a corespunde rigorilor internaționale.

 

Articole relaționate:

UPDATE: Proiectul de lege privind crearea Colegiului Medicilor a fost votat în prima lectură 

Discuții aprinse pe marginea proiectului de Lege cu privire la Colegiul medicilor 

Proiectul de lege privind Colegiul Medicilor din nou pe ordinea de zi a Parlamentului. Mihai Moldovanu: Colegiul Medicilor se va transforma într-o filială mai mică a PLDM 

UPDATE: Controverse între colegii de partid. Andrei Usatîi nu agreează ideea lui Vladimir Hotineanu cu privire la crearea unui Colegiu al Medicilor