Autor: Irina Papuc

Legea Colegiului Medicilor a fost publicată în Monitorul Oficial deja de o lună, după ce a fost promulgată de președintele țării. Totuși, nu se știe când vom avea și un Colegiu al Medicilor la modul practic ce urmează să le apere drepturile, deoarece mecanismele de aplicare a legii încă nu sunt pregătite și, potrivit deputaților din Comisia parlamentară de profil, lucrul nici n-a început. Pentru ca legea să devină funcțională și să poată fi pusă în aplicare este necesară modificarea la o serie de legi cu care acum vine în contradicție.

Legea Colegiului Medicilor a fost lăsată deoparte după ce a fost promulgată. Ce-i drept deocamdată. Guvernul are la dispoziție șase luni de la data publicării pentru adoptarea mai multor modificări legislative necesare pentru executarea și punerea în aplicare a documentului. Au mai rămas cinci luni, pentru că una a expirat.

De la Direcția Juridică a Ministerului Sănătății nu am putut afla la ce etapă este procedura. Ni s-a argumentat că juristul este în deplasare și nu poate să ne răspundă.

În același timp, deputații din Comisia sănătate, protecție socială și familie spun că lucrul nici n-a început.

„Până acum nu am făcut nimic. Au fost sărbători, cred că ne vom apuca de lucru cât de curând”, a precizat Gheorghe Brega, deputat, membru al Comisiei, care s-a pronunțat pentru adoptarea acestei legi, dar care a avut și o serie de obiecții.

Astfel, rămân cinci luni pentru un volum de muncă enorm. Urmează să fie operate modificări la mai multe legi – Legea ocrotirii sănătății, Legea privind drepturile și responsabilitățile pacientului, Legea privind exercitarea profesiunii de medic, Legea privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător, și alte tipuri de acte normative.

Această tergiversare ar putea avea legătură cu anumite prevederi greșite care au devenit deja componente ale unei legi promulgate oficial, este de părere expertul în politici de sănătate, Andrei Mecineanu.

„Legea Colegiului Medicilor, chiar și cu amendamentele incluse și adoptate pe ultima sută de metri, rămâne a fi defectuoasă și ridică mari semne de întrebare în privința modului cum va fi aplicată. Am crezut că aceasta nu va fi promulgată, ci remisă Parlamentului, ceea ce din păcate nu s-a întâmplat. Inaplicabilitatea legii este determinată de norme conceptual greșite”, crede Mecineanu.

El consideră că neclaritatea privind statutul juridic al Colegiului Medicilor, deținerea de atribuții improprii, lipsa prevederii mecanismelor aplicate în caz de abatere disciplinară a medicilor care nu dețin calitatea de membru, sunt unele dintre „greșelile” conținute în lege.

„Nu este clar care cine va fi responsabil de constatare a abaterilor și de aplicarea sancțiunilor disciplinare în condițiile în care Consiliul Național are un număr nedeterminat de membri și se convoacă odată la trei luni. În mod firesc se poate ajunge la contestarea sancțiunii primite, iar aici legea stipulează Consiliul de litigii care însă nu este prevăzut în Legea privind crearea Colegiului. De conflictul de interese nici nu mai vorbim. Rămân sceptic privind aplicarea Legii Colegiului Medicilor și cred că va fi o mare dezamăgire pentru medici”, conchide expertul.

 

Articole relaționate:

Proiect de lege camuflat. Toți doctorii care activează acum în Moldova ar putea deveni automat membri ai Colegiului Medicilor, fără să știe despre acest lucru 

Proiectul de lege privind Colegiul Medicilor din nou pe ordinea de zi a Parlamentului. Mihai Moldovanu: Colegiul Medicilor se va transforma într-o filială mai mică a PLDM 

Discuții aprinse pe marginea proiectului de Lege cu privire la Colegiul medicilor