Redactor: Irina Papuc

Un medic stomatolog a obținut medalia de aur la Salonul de Inventică de la Geneva, pentru o invenție care permite regenerarea gingiilor la copii.

Tratamentul, dezvoltat de către medicul moldovean Dorin Istrati, se aplică în cazul patologiilor de paradontită cronică.

„Prin intermediul unui preparat autohton, Bio-R, am dovedit că putem reiniţia creşterea rădăcinii dintelui cu rădăcina neformată. Am demonstrat clinic, pentru prima dată în lume, că prin acest tratament formăm un nerv nou la nivelul rădăcinii afectate a dintelui. Totodată, am arătat că putem reiniţia creşterea rădăcinii dintelui permanent imatur, afectat de această patologie”, a menționat doctorul Istrati pentru ziarul Adevărul Moldova.

„La pacienţii tineri, celulele stem sunt suficient de multe pentru a iniţia un proces de reparare a unui organ sau a unui ţesut. În momentul când e afectat ţesutul osos şi rădăcina dintelui, celulele stem din parodonţiu sunt într-o fază de aşteptare. Prin stimularea lor cu preparatul Bio-R, celulele stem formează ţesuturi noi din cele care au suferit după complexul patologic ce fusese la nivel de rădăcină a dintelui”, a explicat acesta.

   Chimistul moldovean premiat cu aur la Bruxelles. „Am construit molecule care să lupte cu cancerul. Sunt de sute de ori mai puternice, decât orice medicament existent pe piaţa din lumea întreagă” 

Eficiența tratamentului a fost demonstrată printr-un studiu, efectuat în 2005 pe 200 de copii. Atunci, spune Istrati, s-a constatat că peste 40% dintre copiii cu vârste cuprinse între 5 şi 16 ani au nevoie de tratament pentru regenerarea gingiilor. Într-un singur caz, tratamentul nu și-a demonstrat eficacitatea.

Dorin Istrati care conduce Clinica Unidentart, certificată în Marea Britanie, a obținut pentru această invenție medalia de aur de la Salonul de Inventică din Geneva. El a aflat noutatea la începutul săptămâni și încă n-a reușit să-și ridice premiul.

 

█  Articole relaționate:

Moldovenii merg tot mai rar la stomatolog

Moldovenii n-au grijă de dinții lor. Majoritatea din cei care au vizitat un stomatolog aveau carii adânci și dinți stricați 

Cele mai frecvente greşeli de îngrijire a dinților, comise involuntar