Autor: Irina Papuc

Comisia Națională de Integritate a constatat un conflict de interese în cazul lui Victor Ghicavâi, directorul Comitetului Național de Etică. Acesta ar fi favorizat firmele nurorii sale și ale fiului său care activează la Spitalul Clinic Republican, atunci când și-a  pus semnătura pe 20 de avize eliberate pentru efectuarea studiilor clinice.

Potrivit Adelei Griciuc, șefa Direcției control de interese din cadrul CNI, Victor Ghicavâi a admis un conflict de interese atunci când și-a pus semnătura pe mai multe avize eliberate de către Comitetul Național de Etică, pentru realizarea mai multor studii clinice la Spitalul Clinic Republican. CNI a verificat  20 de procese verbale, pe care acesta și-a pus semnătura, chiar dacă s-a abținut de la vot. Acestea au fost eliberate pentru nora sa care activează la compania Arensia, dar și pentru fiul său, care este medic urolog la Spitalul Clinic Republican.

  Președintele Comitetului de Etică va fi verificat de către CNI pentru un posibil conflict de interese 

CNI a transmis dosarul Centrului Național Anticorupție care urmează să decidă mărimea contravenției administrative pe care urmează să o plătească Ghicavâi. Totodată, materialele vor fi transmise Ministerului Sănătății cu recomandarea de revocare din funcție, a mai precizat Griciuc. Totuși, șeful Comitetului de Etică are dreptul să conteste în instanță decizia CNI timp de 15 zile.

Sănătate INFO a scris anterior despre faptul că președintele Comitetului Național de Etică are rude cu funcții de răspundere în companii care activează în domeniul studiilor clinice. Atunci, Ghicavîi a refuzat să vorbească despre acest subiect, iar Ministerul Sănătății ne-a trimis la „Starea Civilă” să vedem „cine cu cine este rudă”.

 

 Citește la aceeași temă:

Posibil conflict de interese. Președintele Comitetului Național de Etică din Republica Moldova are rude care dețin funcții de conducere în domeniul testelor clinice pe pacienți