Autor: Irina Papuc

Bolnavii de tuberculoză din Moldova primesc deja de mai bine de un an pachete sociale, compuse din bani și bonuri pentru mâncare, finanțate din surse externe și de stat. Astfel autoritățile încearcă să-i convingă pe bolnavi să nu renunțe la tratament. Problema este că sumele de care beneficiază aceștia diferă enorm de mult, astfel că unii primesc câteva sute de lei, iar alții alimente în valoare de peste 1.000 de lei.  Cea mai mare nelămurire este că nu au fost stabilite și niște criterii clare în baza cărora să fie repartizate aceste ajutoare, așa că totul rămâne la latitudinea doctorilor.  

Pachetele sociale au fost introduse ca o măsură de stimulare a bolnavilor să se trateze și să se mențină în tratament atât cât este necesar. Din cauza duratei lungi, dar și a efectelor adverse, mulți bolnavi au refuzat să mai treacă pe la doctor. Astfel, nu numai că își pun viața în pericol, ci și pot infecta cu tuberculoză oamenii din jur. În aceste condiţii, în urma negocierilor cu Fondul Global pentru lupta împotriva SIDA, tuberculoză și malarie, autoritățile din sănătate, inclusiv ONG-urile, au negociat includerea în finanțare și acordarea unor pachete financiare care să-i stimuleze pe aceștia, având în vedere că o parte covârșitoare a bolnavilor au venituri financiare foarte scăzute sau deloc.

Astfel, din octombrie 2009, pachetele sociale în valoare de 20 de euro sunt oferite lunar, iar de anul trecut pachete similare sunt distribuite gratuit și din resurse de stat, mai exact de la Compania Națională de Asigurări în Medicină.

█ Despre tuberculoză altfel. Povestea unei tinere care a reușit să omoare boala și nu invers

Experţii în sănătate spun că sumele oferite de CNAM pentru o singură persoană sunt mai mari chiar şi de trei ori, dar că nu au fost stabilite criterii clare de repartizare a acestor ajutoare. Diferenţele de preţ strârnesc nemulţumiri printre bolnavi, care nu înţeleg de ce unii se aleg cu pachete mai consistente şi alţii nu. Experţii au trimis o scrisoare Ministerului Sănătăţii pentru a clarifica situaţia.

„Diferenţa dintre sumele programate pentru suportul motivaţional din Fondul Global şi din sursele CNAM condiţionează confuzii şi interpretări din partea pacienţilor. În același timp, medicul ftiziopneumolog se confruntă cu dificultăţi în definirea pacienţilor pentru asistenţa oferită de CNAM şi de Fondul Global. Acest subiect a fost abordat în cadrul ședinței Comisiei Naționale de Experți încă în decembrie 2013 unde s-a decis ca Ministerul Sănătății, CNAM şi Recipientul Principal să revizuiască criteriile de oferire a pachetelor motivaționale bolnavilor și valoarea pachetelor oferite pacienților din ambele  surse”, se precizează în scrisoare emisă Ministerului Sănătăţii de către experţii de la Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate.

Unii doctori confirmă că le este greu să decidă cum să împartă aceste ajutoare, iar bolnavii nu ezită să-şi arate nemulţumirile.

█ Primii cinci moldoveni, trimiși de instanța de judecată la tratament forțat în spitalele de tuberculoză

„Ar fi perfect dacă ar exista nişte criterii clar stabilite, însă suntem nevoiţi să decidem pe loc, ştiind situaţia financiară a fiecărui bolnav. Dar apar şi divergenţe şi este normal ca oamenii să se întrebe de ce există diferenţe dintre bolnavii care au exact acelaşi diagnostic şi venit”, spune Nina Postu, medic ftiziopulmonolog, de la Centrul comunitar Rezina.

Doctorii de aici au fost nevoiţi să iasă cumva din încurcătură astfel încât să nu se creieze conflicte. Bolnavii care abia iniţiază tratamentul la domiciliu şi care au o situaţie financiară precară beneficiază de pachete alimentare de 35 de lei pe zi, în funcţie de câte zile se prezintă la medic. După ce situaţia se ameliorează acesta este trecut la pachetul oferit de Fondul Global prin Centrul de dezvoltare în sănătate AFI, în valoare de 20 de euro, bani pe care îi primesc direct de la bancă, explică doctorul.

La Hânceşti, de exemplu, medicii au interpretat în modul următor ordinul semnat de Ministerul Sănătăţii pentru repartiţia ajutoarelor.

„Cei care au diagnosticaţi pozitiv la examinarea microscopică primesc cei 300 de lei cu plus  de la AFI, iar ceilalți - taloane pentru alimente. Spitalul are încheiat contract cu magazinul care le eliberează în baza acestora”, explică Mihail Cociorvei, medicul ftiziopneumolog de la spitalul din raion.

Experţii cred că problema poate fi soluţionată, iar CNAM ar putea reduce costul pachetului, în schimb să majoreze numărul beneficiarilor, astfel încât nivelul de acoperire al bolnavilor cu pachete sociale să ajungă la 100 de procente.

█ Medicii care au admis în Armată tineri cu TB, hepatită și schizofrenie vor fi sancționați 

„Acum din sursele Fondului Global sunt oferite pachete sociale pentru 50 la sută dintre bolnavii cu tuberculoză sensibilă şi 85 la sută dintre pacienţii cu tuberculoză multidrog-rezistentă. Fondul ar putea reduce numărul beneficiarilor pentru ca suma oferită per pachet să fie mai mare, dar şi CNAM trebuie să revizuiască suma şi astfel să permită mişcorarea pachetului şi, simultan, creşterea numărului bolnavilor care primesc aceste stimulente. Ar fi logic să existe o distribuţie echitabilă”, este convins şi directorul centrului AFI (Act for Development), Lilian Severin. El spune că în aceste zile șapte organizații active în domeniul controlului tuberculozei a expediat o scrisoare Ministerului Sănătăţii, unde sunt evocate aceste probleme şi se cer soluţii.

Nu am putut afla de la Ministerul Sănătății dacă se lucrează pentru a schimba situația, deoarece responsabilii nu ne-au răspuns la telefon.

În anul 2013, din banii Fondului Global au fost repartizate stimulente financiare pentru 2.240 de moldoveni cu tuberculoză clasică şi pentru 578 cu tuberculoză multidrog-rezistentă. CNAM nu are făcute publice astfel de date.

Articole relaționate:

█ Diagnosticul greșit crește riscul răspândirii tuberculozei rezistente la medicamente 

█ Într-un singur an 20 de specialiști în ftizio-pneumologie au plecat din sistem. În timp ce tuberculoza devine mai imună la medicamente, tot mai puțini doctori sunt gata să lupte cu ea 

█ Tuberculoza, o povară pentru Republica Moldova. Numărul de decese este în scădere, însă formele rezistente la tratamentul clasic sunt în creștere