Autor: Irina Papuc

Rezidenții la medicina de familie vor fi angajați în instituțiile de medicină primară în sate, unde doctorii lipsesc. Decizia a fost luată de Ministerul Sănătății care a și publicat lista cu numele viitorilor medici și satele în care aceștia au fost repartizați. Ordinul trebuie să fie realizat într-o săptămână.

Peste 220 de medici rezidenți din anul I, II și III la medicina de familie vor fi angajați în centre din sănătate din toată țara. Ministerul Sănătății a publicat lista cu numele acestora și instituțiile unde aceștia urmează să fie transferați. Astfel, satele Cotiujeni (Briceni), Petroasa (Fălești), Tomai (Leova), Unțești (Ungheni), Ustia (Glodeni), Rotunda (Edineț) sunt doar câteva dintre localitățile, unde din luna mai vor activa medici de familie.

Astfel, conform ordinului, medicii rezidenți urmează să fie angajați până pe data de 15 mai, adică la sfârșitul acestei săptămâni. Inițial, aceștia sunt obligați să treacă instruirea teoretică în bazele clinice ale Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, iar după finalizarea cursurilor urmează activitatea practică în teritoriu. Aceasta variază de la trei până la maxim șase luni pe parcursul a doi ani cumulativ.

În ordin se mai prevede că șefii instituțiilor medicale sunt obligați să-i angajeze pe rezidenți și să le achite salarii inclusiv pentru perioada cât aceștia fac cursurile teoretice. În plus, medicilor urmează să le fie asigurat transport către centrul de sănătate și înapoi la domiciliu. Tot directorii sunt responsabili și de plata chiriei rezidenților în centrul raional și atunci când vor pleca la finele săptămânii la locul de domiciliu.

   Ping-pong cu medicii rezidenți. Ministerul Sănătății dă vina pe Universitatea de Medicină pentru faptul că tinerii nu și-au primit nici până astăzi banii promiși 

De asemenea, doctorii care vor avea în subordine medici rezidenți vor primi un supliment la salariu, însă rezidenții vor obține dreptul de a practica medicina independent, ceea ce în opinia experților este din nou o gafă a Ministerului Sănătății.

„Subiectul salarizării medicilor rezidenți, în special dimensiunea juridică a acestuia, va fi prezent în agenda discuțiilor atât timp cât în Republica Moldova nu va fi schimbat statutul acestora, de la studenți, la medici cu practică independentă, cu competențe obținute gradual. Dacă se va neglija în continuare acest aspect, orice soluție identificată se va menține în afara cadrului normativ existent. Or, vedem că Ministerul Sănătății prin recentul ordin privind angajarea medicilor rezidenți în instituțiile de asistență medicală primară din mediul rural decide în baza pct. 17 al regulamentului că aceștia au dreptul la practica independentă”, punctează expertul Andrei Mecineanu.

„Această normă încalcă prevederile Legii ocrotirii sănătății și Legii privind exercitarea profesiunii de medic care explică când medicul obține dreptul de a profesa. Dacă ar fi să măsurăm perioada de timp cât s-a încercat identificarea soluțiilor de tranziție, sunt sigur că s-ar fi reușit dezvoltarea și aprobarea cadrului normativ privind noul statut al rezidentului, care ar fi soluționat toate problemele din domeniu, nu doar cea a salarizării”, a declarat în final pentru Sănătate INFO, Andrei Mecineanu. Pentru a vedea localitățile în care au fost repartizați medicii rezidenți puteți vedea ordinul Ministerului Sănătății aici.

 

   Articole relaționate:

Andrei Mecineanu: „Ministerul Sănătății vine să „submineze” remunerarea medicului, deoarece un rezident când va deveni medic va beneficia de același salariu, dacă nu chiar mai mic” 

Medicii rezidenți au protestat în fața Guvernului. Tinerii își cer salariile promise. „Marea greșeală a fost că am promis salarii din ianuarie” 

Spitalele municipale nu vor angaja medici rezidenți. „Sunt contradicții. Așteptăm ca Ministerul Sănătății să vină cu mecanisme clare de implementare a Hotărârii de Guvern și să identifice bani”