Autor: Irina Papuc

Mai  mulți rezidenți s-au adunat ieri în fața Ministerului Sănătății și au cerut de la responsabili salariile promise. Aceștia au auzit de la minister însă doar justificări. Mai mult, ei le-au spus nemulțumiților că de vină ar fi Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, pentru că nu ar fi făcut corect repartițiile pentru studiile de rezidențiat.

Ion Nistor, medic rezident la Centrul Național de Sănătate Publică spune că a participat la protestul de ieri pentru a cere explicații de la minister. „De ce unii rezidenții și-au primit salariile, iar alții nu? Suntem alungați dintr-o parte în alta. Directorii de spitale ne trimit la decani, aceștia la rândul lor ne spun că trebuie să aflăm de la directori ce se întâmplă, iar ultimii ne trimit la minister”, spune tânărul specialist.

Tinerii au fost primiți la discuții în sala de ședințe a Ministerului Sănătății, unde viceministrul Mihai Ciocanu a recunoscut că salariile nu pot fi achitate din lipsă de bani, dar și din vina celor care au făcut incorect repartițiile în spitale pentru studiile de rezidențiat.

„Foarte mulți medici au invocat problema unui număr prea mare de rezidenți și fondul de salarizare nu permite încadrarea rezidenților în câmpul muncii. Mai bine zis nu există resurse financiare. Problema mare care a adus la situația pe care o avem noi astăzi este faptul că repartiția pe instituții nu a fost formată uniform, unele spitale au prea mulți rezidenți, iar altele - un număr mai mic. Rezidenții trebuie distribuiți uniform, la Centrele Sănătate și la Centrele Medicilor de Familie. Altă cale nu există”, a declarat Ciocanu, citat de Jurnal TV.

Responsabilii Universității de Medicină spun însă că n-au nicio vină în tot acest proces și că subiectul a fost deplasat într-o direcție greșită.

„Trebuie să înțelegem ce înseamnă studii de rezidențiat mai întâi. Legea spune că este o formă de instruire post-universitară obligatorie. Deci, acești tineri trebuie instruiți ca după finalizarea acestor studii să-și poată primi licența. Aceste studii se fac acolo unde există catedre ale Universității de Medicină. Dacă o să meargă el într-un sat, ce-o să învețe acolo, cine o să-i dea diplomă? El poate face în teritoriu doar stagiul practic, nu și studiile”, a replicat Olga Cernețchi, pro-rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Totuși, ea spune că nu crede că viceministrul ar fi făcut astfel de declarații, ci mai degrabă presa a înțeles greșit explicațiile ministrului adjunct.

„Problema este în lipsa banilor. Urmează să mai avem discuții cu reprezentanții Ministerului Sănătății și a Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, pentru ca să găsim soluții”, a mai spus Cernețchi. Când vor avea loc discuțiile însă nu se știe. Am solicitat informații de la Compania Națională de Asigurări în Medicină să ne spună dacă au prevăzut resurse financiare pentru salarizarea rezidenților, însă nu ni s-a răspuns la apel.  

Potrivit Hotărârii Guvernului nr. 42 din 2006, clinicile universitare sunt amplasate în 41 de instituții medicale republicane și municipale. Experții spun că problema nu se va schimba atâta timp cât Legea privind exercitarea profesiunii de medic rămâne nemodificată.

Totul pleacă de la condiția că în Republica Moldova, în baza prevederilor Legii învățământului și Legii exercitării profesiunii de medic, doar persoanele care dețin diplomă de licență în medicină pot fi angajate și salarizate ca medic, în cadrul unei instituții medicale. Medicul rezident însă are calitatea de student, pentru care îi este oferită o bursă”, a opinat expertul Andrei Mecineanu. Potrivit lui, situația stagnează de atâta vreme din cauza acestui lucru și nu este necesar să căutăm vinovații la Ministerul Sănătății, Universitatea de Medicină sau la managerii de spitale.

„Instituțiile medicale, în conformitate cu legislația în vigoare, pot angaja doar medici care au deja o diplomă de licență sau medicii rezidenți din anul II de studii, prin cumul, și doar în limita unităților de personal stabilite. Astfel, normele prevăzute de Ordinul Ministerul Sănătății vor genera, la nivel de instituție medicală, cel puțin două situații problematice. Prima, cum va gestiona instituția medicală, care va angaja rezidentul, plata salariilor pentru perioadele în care medicul rezident va fi la modulele conexe sau va efectua stagiul practic în raion. A doua, unitățile de personal sunt stabilite în funcție de numărul de paturi și populație deservită, iar aceasta impune necesitatea unor răspunsuri privind volumul de lucru al medicilor rezidenți. Să fim realiști, unitățile de personal nu sunt „elastice” ca să poată fi întinse. Conchidem că acestea vor plasa activitatea instituțiilor medicale într-un cadru al ineficienței”, a mai precizat expertul. 

Hotărârea de Guvern care prevedea salarizarea rezidenților a intrat în vigoare pe 7 octombrie 2013 și prevedea angajarea și achitarea salariilor celor aproximativ 1.500 de medici rezidenți.

 

 Articole relaționate:

Spitalele municipale nu vor angaja medici rezidenți. „Sunt contradicții. Așteptăm ca Ministerul Sănătății să vină cu mecanisme clare de implementare a Hotărârii de Guvern și să identifice bani” 

De luna viitoare, medicii rezidenți vor avea salariul de medic începător. În medie aceștia ar putea primi 2.300 de lei 

Rezidenții din două instituții medicale și-au primit salariile promise de Guvern 

Andrei Mecineanu: „Ministerul Sănătății vine să „submineze” remunerarea medicului, deoarece un rezident când va deveni medic va beneficia de același salariu, dacă nu chiar mai mic” 

Rezidenții, lăsați cu ochii în soare. Aceștia nu și-au mai primit nici până acum salariile promise în luna octombrie. Până acum nu se știe nici măcar cine trebuie să aloce banii