Redactor: Irina Papuc

Substanțe chimice care interferează cu sistemul endocrin și perturbă funcția de producere și eliberare a hormonilor, au fost identificate și în cremele de protecție solară, precum și în pasta de dinți. Cercetătorii au descoperit că acestea afectează direct calitatea spermei la bărbați.

Echipa de savanți de la Centrul de Studii Europene Avansate și de cercetare din Germania împreună cu cei de la Universitatea de creștere și reproducere din Danemarca a publicat deja rezultatele în revistele de specialitate.

Astfel, studiul arată că perturbatorii sistemului endocrin produc schimbări prompte în comportamentul spermatozoizilor, adică aceștia „înoată” în direcția incorectă și nu pot penetra ovulul, scrie Medicalnewsdotay.

Ei au explicat că pentru studiul lor au testat aproximativ 100 de substanțe chimice și au constatat rezultate semnificative care sugerează că perturbatoarele sistemului endocrin, substanțe chimice care pot fi găsite în aproape orice articol din casă sau de îngrijire, pot duce la probleme de fertilitate pe scară largă într-un mod care nu a fost identificat până acum.

Cercetările au arătat că aproximativ o treime din aceste produse chimice au provocat reacții adverse.

Printre produsele care conțin perturbatori ai sistemului endocrin sunt pasta de dinți și cremele de protecție solară. Unele dintre aceste substanțe chimice sunt metilbenzilidenul ( 4 - MBC ), care este folosit în unele creme de protecție solară și Triclosan, un agent anti-bacterian folosit în pasta de dinți.

   Morcovii, secretul fertilității la bărbați

„Pentru prima dată am demonstrat o legătură directă între expunerea la substanțele chimice care afectează sistemul endocrin din produse industriale și efectele adverse asupra calității spermei umane”, a declarat Niels E. Skakkebaek, șeful echipei de cercetători.

Ei au atras atenția în mod special la felul în care aceste substanțe chimice afectează canalul CatSper, un canal care controlează motilitatea spermatozoizilor.

Ajunse în organism aceste substanțe chimice deschid canalul CatSper și provoacă creșterea nivelului de calciu în sperma și schimbă comportamentului lor de înot.

În plus, acestea fac sperma mai puțin sensibilă la progesteron și prostaglandine, doi hormoni eliberați de celulele din jurul ovarelor.

 

█  Articole relaționate:

Speranţă pentru bărbaţii infertili. Au fost creaţi spermatozoizi din pielea acestora

Bărbații afectați de infertilitate sunt mai expuși riscului de a se îmbolnăvi de cancer 

Bărbații care cred că sunt înșelați produc „spermă kamikadze”, concepută să lupte cu lichidul seminal al altui bărbat