Autor: Irina Papuc

Compania Națională de Asigurări în Medicină a refuzat să valideze cazuri tratate în instituțiile medicale din Moldova în valoare de peste 10 milioane de lei. De vină ar fi faptul că banii din fondurile instituției nu au fost utilizați corect, fie serviciile medicale au fost acordate necalitativ. Cele mai mari sume nevalidate s-au înregistrat în sectorul spitalicesc și în asistența medicală primară.

Potrivit Raportului de executare a fondurilor asigurărilor obligatorii de asistență medicală pentru anul 2013, în această perioadă compania a refuzat să accepte spre plată servicii medicale în valoare de 10, 4 milioane de lei. Motivele cele mai frecvente sunt serviciile raportate nejustificat și acordarea serviciilor medicale necalitative. Potrivit CNAM, cele mai multe cazuri nevalidate au fost înregistrate în spitale, iar cifra a ajuns la 8,2 milioane de lei, din cele 2 miliarde contractate. De asemenea, servicii medicale în valoare de peste 1 milion de lei nu au fost validate și în sectorul de asistență medicală primară, suma totală contractată fiind de peste 1 miliard de lei.

În același timp, CNAM a refuzat să valideze servicii de performanță în valoare de aproape 570 de mii de lei. Totuși, dacă este să comparăm sumele respinse spre plată, atunci în 2013 s-a atestat o ușoară ameliorare a situației, având în vedere că în 2012 nu au fost validate servicii medicale în valoare de aproape 14 milioane de lei.

Probleme la clasificarea maladiilor

Totodată, angajații CNAM au verificat dacă spitalele au utilizat conform destinației mijloacelor financiare provenite din fondurile asigurărilor obligatorii de asistență medicală. Astfel, s-au stabilit că unele instituții utilizau banii în alte scopuri decât prevederile Programului Unic, iar sumele folosite necorespunzător ajung la 15 milioane de lei. Spitalele în cauză au fost obligate să restabilească sumele fie din conturile de decontare destinate surselor AOAM, fie din alte venituri.

█  Peste 21 de milioane de lei pentru spitalele raionale în 2013 de la autoritățile locale. Unele spitale au primit milioane, iar altele 

Unii directori ne-au spus că nu au înregistrat cazuri nevalidate în 2013, iar alții au recunoscut că au avut probleme la codificarea maladiilor.

„Am înregistrat patru cazuri de nevalidare din cauza transferurilor la altă instituție. Nu avem probleme la acest capitol”, ne-a asigurat Ștefan Gațcan, directorul Institutului Mamei și Copilului.

În schimb, directorii din raioane recunosc că se confruntă cu unele probleme.

„Am avut cazuri nevalidate în 2013 în valoare de peste 100 de mii de lei, din cauza codificării incorecte a maladiilor după clasificarea OMS”, spune Mariana Florea, directoarea spitalului raional din Cimișlia. Femeia spune că aceste divergențe apar, atunci când sunt implementate reforme noi, dar invocă și probleme de ordin subiectiv.

„Avem foarte multe cazuri de transfer după 24 de ore a pacienților către o instituție de nivel terțiar și atunci cheltuielile pentru prima zi nu sunt luate în calcul, iar cazul este nevalidat, dar noi am înregistrat cheltuieli”, explică ea. Florea spune că instituția a reușit să acopere până acum doar cheltuielile directe pentru cele aproximativ 20 de cazuri nevalidate.

Managerul spitalului din raionul Râșcani dă asigurări că instituția nu a înregistrat cazuri de nevalidare din cauza serviciilor medicale necalitative.

„Am avut cazuri când gravida era internată în secția de patologii, dar peste o zi sau două a fost transferată la maternitate, pentru că a născut. Echipa de experți de la CNAM a considerat să nu valideze cazul. Am avut și situații când starea pacientului era gravă și trebuia transferat la Bălți. Nu avem cazuri de acordare a asistenței medicale necalitative pentru 2013”, ne-a asigurat Gheorghe Roșu, directorul spitalului din Râșcani.

█  Obligații de care se pot spăla pe mâini. CNAM nu se implică atunci când moldovenii asigurați au de suferit de pe urma doctorilor, deși este obligată să le apere interesele 

SCR – lider la cazuri nevalidate

Am încercat să aflăm de la CNAM care sunt instituțiile cu cele mai mari sume nerambursate, însă până la această oră nu am obținut niciun răspuns la solicitarea noastră. Totuși, datele oficiale ale CNAM arată că cele mai multe cazuri nevalidate au fost înregistrate în 2013 la Spitalul Clinic Republican, cu 5.145 de cazuri. 2.798 de cazuri nevalidate au fost înregistrate la Spitalul de Urgență, 2.783 – la Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății, 2.671 – la Spitalul Municipal Sfânta Treime, 1.910 – la Institutul Mamei și Copilului, 1.767 – la Sfântul Arhanghel Mihail, peste 2.180 – la spitalul municipal din Bălți și peste 1.000 la spitalele raionale din Florești, Ungheni, Cahul și Comrat.

 

  Articole relaționate: 

Bolnavii de la un spital din Chișinău sunt nevoiți să cumpere din banii lor chiar și soluția fiziologică. Directorul instituției n-are habar despre acest lucru 

Medicii de familie vor trebui să îndeplinească mai mulți indicatori de performanță. Lista s-a majorat 

Spitalele din Moldova ar putea primi bani în funcție de performanțele înregistrate, iar salariile doctorilor vor depinde de indicatorii atinși