Autor: Sorina David

Întârzie la muncă, lucrează lent, lipsesc nemotivat de la serviciu sau comit abateri de la actul medical. Acestea sunt cele mai frecvente motive din cauza cărora doctorii din Moldova sunt sancționați disciplinar. De regulă, acestea sunt însă niște mustrări ușoare.

Potrivit Sindicatului „Sănătatea”, anul trecut în Moldova au fost pedepsite peste 500 de cadre medicale. Din numărul total, 87 de lucrători medicali s-au ales cu mustrări pentru încălcarea actului medical.

„Încălcarea actului medical înseamnă comiterea unei erori medicale. Aici intră încălcarea protocolului medical, greșeli la înregistrarea pacienților, erori la completarea fișelor medicale sau alte abateri ce afectează calitatea serviciilor de asistență medicală”, explică Igor Zubcu, consilierul principal în problemele de drept la Sindicatul „Sănătatea”.

Cei mai mulți, mai exact 418, din totalul cadrelor medicale mustrate anul trecut de către administrațiile instituțiilor medicale sau de către alte instanțe pentru încălcarea regulamentelor sau disciplinei interne, precizează reprezentanții Sindicatului „Sănătatea”.

Managerii spitalelor confirmă că se întâmplă destul de des ca specialiștii să încalce disciplina, prevederile regulamentului intern, dar și alte reguli menite să sporească calitatea serviciilor medicale, însă evită să-și pedepsească mai dur angajații.

„Se întâmplă destul de des, însă ne străduim să rezolvăm problemele pe cale amiabilă, adică fără certuri sau sancțiuni dure. Mai mult cu vorba. Dar nici ei nu fac foarte mari greșeli sau încălcări, în mare parte sunt întârzieri la serviciu sau în efectuarea unor analize sau proceduri medicale sau lipsa nemotivată de la serviciu”, susține Ion Gușanu, medic șef la spitalul raional din Leova.

 Medicii care au admis în Armată tineri cu TB, hepatită și schizofrenie vor fi sancționați 

Directorul ne-a asigurat că în toată cariera sa nu a întâlnit cazuri când un medic sau un alt specialist de verigă medie să fi încălcat actul medical. Același lucru îl afirmă și managerul spitalului din Ialoveni.

„Nu am avut încălcări grave din cauza cărora să fi suferit pacientul. Și eu mă strădui să nu-i prea pedepsesc, însă uneori, ca un fel de măsuri educative, aplic și eu sancțiunile disciplinare. Aceasta însă se întâmplă de trei sau patru ori pe an, nu mai mult”, afirmă Lidia Hanganu, director la spitalul din Ialoveni.

Managerul recunoaște însă că ultima încălcare comisă de specialiștii din spital i-a cam dat bătăi de cap. „Un copil trebuia transferat la Institutul Mamei și Copilului, însă noi am întârziat plecarea cu câteva ore, din cauză că analizele nu erau gata, pentru că specialiștii responsabili de copil s-au mișcat cam greu”, povestește Lidia Hanganu.

 Medicii care vor neglija pacienții riscă să facă închisoare 

 „Este o cifră prea mare pentru o țară atât de mică. Nu ar trebui să existe nicio astfel de încălcare, la noi însă acest lucru se întâmplă. Este grav pentru că îți pierzi încrederea în sistemul medical. Mai grav este însă faptul că sunt medici care nu conștientizează gravitatea unor astfel de abateri sau erori”, afirmă Mihail Dudca, vicedirectorul Sindicatului „Sănătatea”.

Datele Sindicatului „Sănătatea” mai arată că din cei 505 lucrători medicali sancționați disciplinar anul trecut, 53 au fost concediați. Cu toate acestea, managerii instituțiilor medicale cu care am discutat ne-au spus că nu au concediat pe nimeni pentru diverse încălcări, iar reprezentanții de la „Sănătatea” – că nu verifică fiecare caz în parte.

 „Noi doar colectăm datele, însă nu investigăm fiecare caz în parte ca să aflăm ce și cum s-a întâmplat”, a afirmat spre final pentru Sănătate INFO, Mihail Dudca. 

 

 Articole relaționate:

Chirurgii și pediatrii sunt vizați în cele mai multe expertize medico-legale

Chirurgii „uită” în corpurile pacienților diverse instrumente chirurgicale sau alte obiecte, de aproximativ 6 mii de ori pe an

Cadrele medicale din Marea Britanie ar putea fi urmărite penal pentru indiferență față de pacienți