Redactor: Irina Papuc

Mulți sportivi decid să ia suplimente pentru a-și îmbunătăți performanțele. În afară de faptul că uneori oamenii încearcă să înlocuiască alimentele obișnuite cu aditivi, acestea riscă să dea peste produse care conțin combinații de substanțe, netrecute pe etichetă.

Reglementarea insuficient de strictă de pe piața mondială de suplimente pentru sportivi poate duce la consecințe nedorite. La un risc sporit sunt supuși sportivii tineri care speră să obțină rezultate cât mai repede posibil. În același timp există cazuri când produsele necalitative au cauzat moartea. În special, agentul 2-4 dinitrofenol a ucis mai multe persoane în Marea Britanie. Acest compus are rolul de a reduce țesutul adipos din organism prin accelerarea metabolismului. Cu toate acestea, el generează efecte secundare, inclusiv dureri de cap, bătăi ale inimii anormal de rapide, transpirații abundente, amețeli, greață, deshidratare, febră și vărsături.

Inspectorii din această țară au găsit în vânzare și produse a căror compoziție nu era specificată întru totul pe etichetă. În 14,8 % din cazuri, produsele conțin compuși nespecificați, care sunt incluși în „lista neagră” a Agenției Mondiale Anti-Doping. De obicei, este vorba despre aminoacizi, pulbere de proteine​​, aditivi pe bază de creatină, carnitină, extracte vegetale. Unii producători adăugă astfel de substanțe pentru a obține eficiență maximă care să le crească vânzările.

 

█  Articole relaționate:

Suplimentele de vitamine sunt periculoase

Tot mai mulți bărbați „înghit” vitamine și suplimente alimentare

Riscul decesului în timpul exerciţiilor fizice este mai mare în rândul bărbaţilor