Autor: Virginia Dumitraș

O adolescentă din Mileștii Mici, raionul Ialoveni, a ajuns în secția reanimare de la Institutul Mamei și Copilului, după ce într-o zi s-a pomenit că nu mai poate merge. A fost spitalizată timp de 10 zile, după care, potrivit mamei, medicii au externat-o fără să-i spună ce diagnostic are copilul ei. Specialiștii susțin că acest caz a fost discutat într-o comisie de profil, dar nu știu de ce adolescenta a fost trimisă acasă netratată.

Pentru Ana Popov în vârstă de 15 ani, ziua de 20 mai a fost un adevărat coșmar. În timp ce era la școală și-a dat seama că nu mai poate merge.  „Pe 20 mai, la ora a patra, profesoara a vrut să mă întrebe ceva, când să mă ridic mi-am dat seama că nu-mi mai simt picioarele. Mi-am amintit că mama era la școală, făcea reparație la etajul 3 și am mers târându-mă la ea.  Când m-a văzut, m-a prins repede pentru că nu mai puteam controla picioarele“, își amintește adolescenta.

În aceeași zi a fost văzută de către sora medicală de la școală, care i-a oferit primul ajutor, dar și de către medicul de familie din sat. Nu au putu-o ajuta și au chemat ambulanța. „Ne-au dus la Institutul Mamei și Copilului. Am trecut un control și a stat o zi în reanimare. Mi-au făcut rezonanță magnetică și nu au descoperit nimic“, rememorează tânăra.

O fată din Ștefan-Vodă, bolnavă de fibroză chistică, a murit ieri la o zi după ce a fost externată din spital. Antibioticul de care acești bolnavi au nevoie lipsește de aproape un an 

După o zi a fost transferată în salonul din secția neurologie, din cadrul aceleiași instituții, dar răspunsurile doctorului întârziau.  „A urmat tratamentul cât au avut medicamente. Ulterior ne-au spus că nu-l mai au și l-am procurat eu. A primit tratament timp de 10 zile, iar pe 30 mai au externat-o fără să-mi spună ce are. Fata se simte un pic mai bine. Acum își simte picioarele, le poate mișca, dar nu poate merge și stă cu scutece. Eu sunt părinte, cum să-mi duc fata acasă dacă ea nu poate merge?“, se întreabă mama adolescentei, Galina Popov.

Potrivit mamei, fără explicații, doctorul le-a recomandat să treacă din nou investigația Rezonanță Magnetică Nucleară (RMN), la Centru Diagnostic German. Specialiștii i-au spus însă că o poate face în august. „Le-am spus că dacă trebuie, plătesc. Fac tot numai să nu aștepte atâta timp. Cine știe ce se poate întâmpla până în august. E copil. Mi-a spus că mă programează pe astăzi și că trebuie să plătesc 3.200 de lei. Dacă aparatul arată că analizele sunt bune înseamnă că trebuie să plecăm, dar eu nu mă duc de aici până nu o tratează. Am adunat bani de la colegi, profesori numai ca să trecem acest aparat. Parcă s-ar juca cu noi. Mă tem să nu rămână paralizată“, spune femeia.

Disperată, mama Anei spune că nu mai știe ce să facă. „După ce a fost externată, a rămas aici, n-am primit niciun medicament, tratament. Nu am dus-o acasă pentru că nu am cu ce. De atunci tot luptăm. Doctorul vine, o vede, o întreabă „Cum Anișoara?” și pleacă“, mai spune femeia.

„Trebuie să se ducă la doamna doctor și să-i ceară banii înapoi“

Am încercat să aflăm de la doctor ce diagnostic are, totuși, Ana, însă la toate întrebările medicul ne-a răspuns cu reticență: „Aștept rezultatele de astăzi de la RMN“. „Eu am lăsat-o în secție. Am două suspiciuni, dar nu pot să vă spun ce diagnostic are până nu primesc rezultatele de la RMN. Putea trece RMN-ul fără plată, dar în iulie. După ce primesc analizele voi decide dacă rămâne la noi sau va fi transferată la neurochirurgie“, a spus medicul Ludmila Smirnov.

Directorul instituției, Ștefan Gațcan susține că într-o astfel de situație, doctorul trebuia să se consulte cu comisia de profil. „Dacă pacientei nu i s-a pus un diagnostic, trebuie să se ducă la doamna doctor și să-i ceară banii înapoi. În acest caz, copilul trebuia să fie trecut prin comisia de profil. Mama trebuia să se ducă la directorul de profil și să întrebe din ce cauză trebuie să plătească din buzunarul ei. Întrebarea putea fi soluționată la nivelul administrației. Eu prima dată aud despre aceasta de la dumneavoastră“, a explicat Ștefan Gațcan.

„O informez eu, personal“

Am discutat și cu Ina Palii, directorul de profil. „Copilul necesita să facă această examinare RMN. S-a făcut îndreptare gratuită, dar când am sunat la Centru German ni s-a spus că locul este liber pe 16 iunie. Mama i-a spus doctorului că vrea astăzi și că e gata să plătească“, explică Ina Palii.

La întrebarea de ce a fost nevoie ca adolescenta să treacă același aparat a doua oară și de ce a fost externată după 10 zile, specialista a spus că urmează să se informeze. „Diagnosticul fetiței este tetrapareză, paralizie inferioară completă. Să vină să o informăm, o informez eu personal s-a făcut și consiliu pe acest caz. RMN-ul precizează un diagnostic cert. O s-o rog pe doamna doctor să-i explice pacientei. Vom clarifica acest lucru ca ele să plece de aici foarte informate“, a mai spus Ina Palii. Ulterior, Ina Palii nu a mai răspuns la telefon deși a promis că va verifica diagnosticul exact al tinerei.

Astăzi, Ana Popov a trecut din nou investigația de Rezonanță Magnetică Nucleară (RMN) și urmează să afle rezultatele, deși conform declarațiilor directorului de profil, Ina Palii, acestea erau cunoscute medicilor după prima investigație. 

   Articole relaționate:

Bolnavii de mucoviscidoză, într-o situație disperată. Stocul de medicamente care îi menține în viață s-a epuizat, iar altele nu se știe când vor fi procurate. Autoritățile păstrează tăcerea 

Interese sau incompetență. Bolnavii de o maladie genetică rară nu mai au medicamente deja de jumătate de an 

Asociația bolnavilor de mucoviscidoză din Moldova condamnă declarațiile ministrului Andrei Usatîi: „Anul trecut au murit trei copii. Pacienții stau pe zero medicamente”