Autor: Irina Papuc

Doi şefi şi un inspector ai Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor au fost reţinuţi aseară de către ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie într-un dosar de corupere.

Aceştia cereau, fie personal, fie prin intermediari, sume de bani de până la 12 000 de lei de la agenții economici. În schimb aceștia eliberau certificate de inofensivitate a mărfii necesare pentru import și export a legumelor, fără să efectueze controlul mărfii. Aceștia au fost urmăriți de cei de la CNA pe parcursul a două luni.

Cei trei au vârsta cuprinsă între 24 și 34 de ani. Ieri, ofiţerii CNA au efectuat mai multe percheziţii în birourile, domiciliile și automobilele acestora. Toți trei sunt reținuți pentru 72 de ore.

În acest caz a fost iniţiată o urmărire penală. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, ei riscă închisoare de la cinci la zece ani cu amendă în mărime de  la 120 de mii de lei și privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice pe un termen de la șapte până la zece ani.

Agenția pentru siguranța alimentelor activează de un an și este responsabilă de garantarea calității produselor alimentare. În responsabilitățile de bază ale acestora intră asigurarea inofensivității acestora, prin expertizarea și verificările de laborator. Totodată, angajații de aici trebuie să asigure trasabilitatea produselor alimentare, astfel încât de la producere și până la comercializare să fie respectate toate normele de asigurare a calității.

 

  Articole relaționate:

2 tone de carne a fost confiscată de poliție. Aceasta nu avea acte de proveniență și era păstrată în condiții mizere 

Peste o mie de şcoli şi grădiniţe din Moldova nu respectă normele sanitare de păstrare a alimentelor destinate copiilor 

Un bărbat a murit, după ce s-a intoxicat cu produse alimentare la o nuntă într-un restaurant din Capitală. Acum o săptămână, în același local s-au intoxicat alți 46 de oameni