Autor: Irina Papuc

Compania Națională de Asigurări în Medicină a refuzat în 2013 validarea cazurilor tratate în spitale care ajung cumulativ la 10 milioane de lei, iar alte 15 milioane din fondul unic al asigurărilor obligatorii nu au fost utilizate conform destinației. Am aflat și care este instituția cu cele mai mare sume reținute. Este vorba despre Institutul Mamei și Copilului care a acumulat peste 1 milion 600 de mii, bani pe care CNAM a refuzat să-i ramburseze pentru serviciile medicale acordate.

Potrivit unor date oficiale furnizate de Compania Națională de Asigurări în Medicină, principalele motive de neacceptare spre plată a cazurilor raportate de spitale sunt includerea unor servicii care nu trebuiau achitate din fondul unic al asigurărilor obligatorii de asistență medicală și din cauza nerespectării protocoalelor medicale la indicația tratamentului.

Astfel, Institutul Mamei şi Copilului a înregistrat cea mai mare sumă pe care CNAM a refuzat să o ramburseze. Aceasta ajunge la 1,615 milioane de lei, ceea ce ar constitui 0,9 la sută din contract. Peste 700 de mii, mai exact 773 de mii de lei nu au fost rambursate nici Centrului Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Urgentă, iar cota procentuală din contract ajunge la 0,7 la sută. Pe locul trei, cu cele mai mari sume nevalidate, este Institutul Cardiologic, unde nu au fost acceptate spre plată 400 mii lei( cota de 0,7 la sută din contract). La Institutul Oncologic suma ajunge la 324 de mii de lei(0,3 la sută), iar spitalul Clinic Municipal pentru Copii „V.Ignatenco” – 281 mii de lei(0,7 la sută din suma contractului). Totodată, la Spitalul Clinic de Traumatologie şi Ortopedie au fost nevalidate 248 de mii de lei (0,6 la sută), iar la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Toma Ciorbă” – 199 de lei(1,00 la sută).

  Spitalele din Moldova ar putea primi bani în funcție de performanțele înregistrate, iar salariile doctorilor vor depinde de indicatorii atinși

„Nu știu ce le-aș face angajaților mei pentru așa ceva”

CNAM nu a precizat dacă aici sunt incluse și cazurile fictive introduse spre plată. Aceleași date oficiale ale companiei, care se referă la numărul cazurilor nevalidate, arată că cele mai multe au fost înregistrate la Spitalul Clinic Republican – 5.145 de cazuri. 2.798 de cazuri nevalidate au fost înregistrate la Spitalul de Urgență, 2.783 – la Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății, 2.671 – la Spitalul Municipal Sfânta Treime, 1.910 – la Institutul Mamei și Copilului, 1.767 – la Sfântul Arhanghel Mihail, peste 2.180 – la spitalul municipal din Bălți și peste 1.000 la spitalele raionale din Florești, Ungheni, Cahul și Comrat.

Datele CNAM și cele ale spitalelor par să fie foarte diferite, întrucât, de exemplu, managerul de la Institutul Mamei și Copilului afirmă că aude prima oară despre o sumă atât de mare.

█  Bolnavii de la un spital din Chișinău sunt nevoiți să cumpere din banii lor chiar și soluția fiziologică. Directorul instituției n-are habar despre acest lucru 

„Voi glumiți? Nu are cum. Am înregistrat anul trecut patru cazuri din cauza unor bolnavi din regiunea transnistreană care au fugit din spital. Nu știu ce le-aș face angajaților mei pentru așa ceva”, a reacționat Ștefan Gațcan. El spune că cifra cazurilor nevalidate a constituit anul trecut 20.000 de lei. „Poate să mă cheme la rampă, eu știu ce se întâmplă în instituția mea. Spuneți-le celor de la CNAM să-și arunce la gunoi răspunsul lor oficial. Transmiteți-le de la mine”.

Din ce cauză cifrele făcute public oficial nu au ajuns la directorii de spitale, și respectiv, sumele nu au fost reținute am încercat să aflăm de la CNAM. Instituția nu a venit cu un răspuns până la ora difuzării știrii.

 

█  Citește la aceeași temă:

Servicii medicale în valoare de zeci de milioane de lei, neachitate de către CNAM. Spitalele folosesc banii în alte scopuri. Cele mai multe cazuri nevalidate - la Spitalul Clinic Republican