Redactor: Irina Papuc

Suplimentele alimentare care conțin resveratrol sunt populare, deoarece ar conține multe beneficii pentru sănătate. O nouă cercetare arată însă că acestea pot cauza probleme pancreatice fătului dacă sunt luate în timpul sarcinii, scrie Medical News Today, cu referire la rezultatele studiului efectuat la universitățile americane de Știință și Sănătate din Oregon și cea din Colorado.

Resveratrolul este un antioxidant care aparține unui grup de compuși de plante numite polifenoli. Se găsește în mod natural în coaja strugurilor roșii, alune, afine și ciocolată neagră.

Compusul a fost asociat cu o serie de beneficii pentru sănătate. Era vorba despre un studiu de la Universitatea din Missouri Școala de Medicină, autorii căruia au sugerat că resveratrolul ar putea ajuta la tratarea cancerului. Iar o analiză din 2012 arăta chiar că acest compus ar avea și proprietăți anti-îmbătrânire.

Aceste beneficii au dus la popularitatea substanței. Cu toate acestea, noile cercetări ar demonstra că suplimentele de resveratrol afectează dezvoltarea fătului în timpul sarcinii.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii au analizat efectele resveratrolului la maimuțe gravide.

Maimuțele au fost hrănite cu mâncare de tip occidental compusă din 36% grăsimi, iar în timpul sarcinii aceasta a fost suplimentată cu 0,37% de resveratrol. Efectele provocate de această substanță au fost comparate cu cele avute de maimuțele care au fost hrănite cu mâncare fără suplimente sau cu o cantitate de grăsimi nu mai mare de 14%.

  Supraviețuire miraculoasă. Un copil trăiește datorită unei terapii de înghețare 

Astfel, rezultatele, publicate în Revista Federației Societăților Americane de Biologie Experimentală, au arătat că maimuțele gravide care au consumat resveratrol au avut un flux mai bun al sângelui de la placentă la făt. Acest lucru ar putea reduce riscul de complicații ale sarcinii și problemele de sănătate frecvent întâlnite la copiii născuți de femei obeze, care au un regim de alimentație nesănătos.

Cu toate acestea, echipa a descoperit un efect neașteptat. Ei au constatat că pancreasul fătului nu se dezvoltă normal, care este un organ important pentru reglarea glucozei în sânge. Iar aceste efecte pot crește riscul de diabet zaharat. 

 

   Articole relaționate:

Femeile după 39 de ani pot rămâne însărcinate la fel de ușor ca cele de 27 

Indicele crescut al masei corporale la gravide pune sarcina în pericol 

Când e prea târziu pentru a concepe un copil? Cercetătorii „răstoarnă” toate teoriile de până acum