Autor: Irina Papuc

Colegiul Medicilor ar putea fi reanimat în curând. Liga Medicilor a creat un grup de inițiativă care ar urma să pună mecanismul pe roate. Unii responsabili deja au elaborat regulamente în baza cărora să fie create grupuri de inițiativă locale, care la rândul lor să aleagă Consiliul de Administrare al Colegiului Medicilor.

„În teritorii urmează să fie create grupuri de inițiativă care să informeze medicii despre ce este Colegiul Medicilor. Aceste grupuri de inițiativă vor avea rolul de a recepționa cererile doctorilor de aderare la Colegiul Medicilor. Se va forma un registru al organizațiilor locale”, spune Ion Mereuță, care face parte dintr-un grup de inițiativă organizat la o ședință a Ligii Medicilor și a autorilor proiectului Colegiului Medicilor. Mereuță spune că a fost ales să elaboreze o serie de acte care ar face posibilă începerea procesului de creare a Colegiului.

„Eu am fost ales să elaborez regulamentele de constituire a corpurilor profesionale teritoriale și de organizare a Adunării Generale, precum și în legătură cu statutul medicilor. Multe lucruri nu se prevăd în lege, de aceea suntem nevoiți să pregătim regulamente care vor fi aprobate de către grupul de inițiativă creat la Chișinău”, mai spune Mereuță. Potrivit acestuia consiliile teritoriale vor fi create în baza voturilor a două treimi din membri, iar 1 din 30 va fi delegat să participe la Adunarea generală a Colegiului Medicilor. Pentru alegerea Biroului executiv se vor propune candidații, respectând raportul de 1:100. Mereuță mai spune că documentele pe care le-a pregătit mai prevăd și crearea Colegiului de litigii.

   Controversata Lege a Colegiului Medicilor, împotmolită în mecanismele de implementare. Nu se știe când instituția va putea, la modul practic, să-i protejeze pe doctori  

„Colegiul se va constitui pe bază de auto organizare”, a mai ținut el să precizeze. Ședința în care s-a decis constituirea grupului de inițiativă de creare a Colegiului Medicilor a fost organizată acum două săptămâni. Potrivit lui Ghenadie Brega, membru al Comisiei sănătate, protecție socială și familie, membrii comisiei nu știau despre această ședință și că ar fi fost organizată în secret.

„Am aflat din altă parte și am mers acolo. Erau prezenți membrii de Liga Medicilor, care de fapt trebuie desființată. Au ales un grup de inițiativă. N-am vrut să mă implic”, a mai spus Brega.

Pe de altă parte, nici Mereuță nu ne-a putut spune de unde a aflat despre adunarea așa-numită de constituire a Colegiului Medicilor, care a avut loc într-o sâmbătă după-amiază.

„Nu mai țin minte cum am aflat despre ședință. Exista o scrisoare anunțată de Vladimir Hotineanu către directorii de spitale. Nu mai țin minte cine-a fost acolo”, a mai răspuns scurt acesta. Actualul președinte al Ligii Medicilor, Gheorghe Ghidirim, ne-a spus că el este cel care a organizat ședința, dar nu ne-a spus cui a trimis invitațiile și cine a mai fost ales în grupul de inițiativă. El spune însă că doctorii vor depune cererile de aderare la Colegiul Medicilor directorilor de spitale, iar membrii actualu ai Ligii vor alege în fiecare raion câte un președinte, vicepreședinte și secretar al organizației teritoriale.

Legea privind constituirea Colegiului Medicilor a intrat în vigoare în data de 10 martie. Colegiul de facto însă nu există, pentru că nu există conducerea acestei structuri. Aceasta poate fi aleasă numai în urma unui congres al membrilor. La rândul lor, doctorii nu pot deveni membri cu acte în regulă, pentru că nu există structura care să primească aceste cereri. 

 

█  Citește la aceeași temă:

Colegiul Medicilor … fără medici după o lună de la intrarea în vigoare a legii. Aceștia nu știu unde trebuie să depună cererile de membru 

Legea Colegiului Medicilor intră în vigoare astăzi. Un Colegiu, de facto, nu există 

Discuții aprinse pe marginea proiectului de Lege cu privire la Colegiul medicilor