Autor: Virginia Dumitraș

Printre principalele boli care curmă viața oamenilor sunt cele de inimă. În lume, oamenii mor și din cauza SIDA, a tuberculozei sau a cancerului, cel puțin asta relevă datele Organizației Mondiale a Sănătății, în baza cărora Global Post a efectuat o hartă.

Astfel, la nivel global, cei mai mulți oameni mor din cauza bolilor de inimă. Marcate cu culoarea roz, acestea cuprind aproape toată Europa.  Victimele acestor maladii sunt atât oamenii care trăiesc în țările din Centrul, Sudul, Estul, cât și din Nordul Europei. Din cauza bolilor de inimă mor și cetățenii Republicii Moldova, dar și vecinii noștri din Ucraina și din România.

„Există factori de risc modificabili și nemodificabili. Nemodificabili sunt: vârsta, genul și predispunerea ereditară. Factorii nemodificabili sunt: tabagismul, consumul de alcool, colesterolul ridicat, diabetul zaharat, alimentația, stresul, stilul sedentar etc. Această problemă va fi mulți ani înainte, până când oamenii nu-și vor schimba modul de viață, să ducă unul mai sănătos. Sunt însă și cazuri când poți duce un mod de viață sănătos și să mori de infarct. Depinde de la un caz la altul“, susține cardiologul Alexandru Cărăuș.

 Harta deceselor în Republica Moldova. Cei mai mulți moldoveni mor în nordul țării, din cauza bolilor aparatului circulator și a tumorilor

În unele țări din Vestul Europei precum Portugalia, Spania, Franța, colorate cu albastru, principala cauză a deceselor este cancerul la plămâni și la gât.

„În majoritatea țărilor din lume predomină bolile cardiace. Dar, de fapt, acestea sunt mai răspândite în țările în curs de dezvoltare. Așa și era estimat. la începutul secolului XXI. că pacientul tipic cu boală de inimă va fi un taximetrist de la Moscova și un muncitor din Bombay. Statele dezvoltate și-au dat demult seama de importanța și de rolul bolilor cardiace în morbiditatea și mortalitatea populației. De aceea programele de profilaxie, cât și cele de tratament au început deja acum 30 de ani“, spune specialistul în cardiochirurgie Aurel Bătrânac.

Totodată, el susține că la fel de important în combaterea și tratarea acestor boli este informația. „Nu există suficientă informare a populației astfel încât să știe că bolile de inimă sunt periculoase. Este îngrijorător că aceste boli cauzează decese în rândul tinerilor, a persoane apte de muncă“, adaugă specialistul.

Din cauza, bolilor de inimă mor și oamenii de pe continentul african. Totuși, în Africa, prevalează decesele din cauza HIV/SIDA, marcate pe hartă cu roșu. Pe alocuri, printre cauzele deceselor este și tuberculoza. Aceleași cauze ale deceselor, printre care prevalează bolile de inimă, sunt identificate și în America de Nord și de Sud. În America Centrală și Caraibe, apare și o altă cauză – cirozele la ficat.

Datele preliminare ale Centrului National de Management în Sănătate de la Chișinău arată că, în 2013, aproape 60% dintre moldoveni care au murit, au suferit de boli ale aparatului circulator, alți 16% - din cauza tumorilor, iar  9% - din cauza unor boli ale aparatului digestiv. Accidentele, intoxicațiile și traumele au luat viața a peste 7% din populația Republicii Moldova. 4% au decedat din cauza unor boli ale aparatului respirator.

 

  Articole relaționate:

Moldova este în topul țărilor europene la capitolul decese provocate de bolile de inimă. Anual, peste 20 de mii moldoveni mor din această cauză 

Peste 500 de mii de moldoveni suferă de maladii ale aparatului circulator. Autoritățile au pregătit un Plan național de combatere a acestor maladii, însă nu au găsit și bani pentru a-l implementa