Autor: Sorina David

Sarcoidoza pulmonară - o boală care în Republica Moldova deseori este confundată cu cancerul pulmonar, limfomul, metastaze pulmonare sau chiar cu tuberculoza. În cifre, ar însemna că doar o treime dintre pacienții depistați cu această maladie sunt diagnosticați și tratați corect din prima încercare. Restul bolnavilor sunt lecuiți de alte maladii până în momentul în care doctorii constată că, de fapt, au greșit diagnosticul. Unii bolnavi sunt supuși și intervențiilor chirurgicale. Constatările se regăsesc într-un studiu pe tema „Aspecte clinico-funcționale și imagistice în sarcoidoza endotoracică”, realizat în Moldova și făcut public recent.

Specialiștii spun că sarcoidoza pulmonară este o boală care se manifestă prin apariția unor inflamații la nivelul plămânilor, numite granuloame. Din această cauză, bolnavii au senzația permanentă că se sufocă, tușesc intens și au febră. Maladia afectează ambele sexe, dar mai frecvent femeile trecute de vârsta de 40 de ani.

Autoarea, Diana Calarași, specialist în boli interne, scrie în studiu că adesea doctorii moldoveni încurcă această maladie cu cancerul pulmonar și limfomul. De exemplu, 16 la sută dintre pacienții cu această boală sunt diagnosticați inițial cu cancer la plămâni. Tot în jur de 16% dintre bolnavi sunt diagnosticați cu limfom (un tip de cancer ce afectează sistemul circulator limfatic).

Un alt diagnostic stabilit frecvent la bolnavii de sarcoidoză este tuberculoza, aceasta fiind stabilită la 15% dintre pacienți. Mai grav este însă faptul că toți acești bolnavi au primit tratament antituberculos inutil, timp de aproape un an, unii chiar mai mult de atât.

  █ Tuberculoza reapare în statele dezvoltate. Cum luptă autoritățile din Londra cu problema  

Datele mai arată că unii bolnavi de sarcoidoză au fost diagnosticați și cu pneumonie și bronșită. Este vorba de aproximativ 10 la sută din totalul celor studiați, care au și fost tratați inutil de aceste afecțiuni.

Cercetarea mai arată că peste doi la sută dintre pacienții cu sarcoidoză pulmonară au fost diagnosticați inițial cu metastaze pulmonare (boală metastatică la nivelul plămânilor, generată de un tip de cancer). Din acest motiv toți au fost supuși unei intervenții chirurgicale, fără să fie necesar. În acest caz, se precizează în studiu, medici au omis să efectueze bronhoscopia (procedură prin care doctorul studiază interiorul căilor respiratorii) și biopsia transbronşică (colectarea ţesutului pulmonar cu ajutorul fibrobronhoscopului).

„În cazurile suspecte de sarcoidoză este necesară aplicarea de rutină a tuturor tehnicilor bronhoscopice de prelevare a materialului patologic. Biopsia transbronşică este o modalitate importantă de confirmare morfologică a maladiei, datorită distribuţiei preponderente a granuloamelor în regiunea peribronșică”, precizează specialistul în pulmonologie.

Diana Calarași spune că medicii greșesc în stabilirea diagnosticului acestei maladii din cauză că boala se manifestă, de cele mai multe ori, asimptomatic. 

  Despre tuberculoză altfel. Povestea unei tinere care a reușit să omoare boala și nu invers 

„Tabloul clinic la pacienţii cu sarcoidoză este foarte variat. În majoritatea cazurilor se manifestă asimptomatic și cuprinde semne nespecifice, iar aceasta condiţionează frecvent erori de diagnosticare în favoarea altor patologii”, precizează Calarași.

Potrivit, Ministerului Sănătății, în Moldova nu există date statistice care să arate câți moldoveni se îmbolnăvesc anual de sarcoidoză. Doar se presupune că numărul acestor pacienți este aproape același ca în România, mai exact 40 de bolnavi la 100 de mii populație. Studiul pe tema sarcoidozei pulmonare a fost realizat pe un eșantion de 144 de bolnavi, în perioada 2010-2013.

Notă: Sarcoidoza este o boală care se însoțește de apariția unor zone de inflamație numite granuloame în mai multe organe. Cel mai des acestea apar în plămâni, ganglioni, piele, ochi, dar pot apărea în oricare alt organ. Boala poate apărea la orice vârstă, însă este mai frecventă la tinerii între 20 și 40 de ani. Nu se cunoaște cauza ce determină sarcoidoza. Se bănuiește că inflamația din sarcoidoză este răspunsul organismului uman la un agresor din aerul pe care îl inhalăm, agresor care încă nu a fost identificat. Este important de știut ca sarcoidoza nu este contagioasa.

 

 █ Articole relaționate: 

Diagnosticul greșit crește riscul răspândirii tuberculozei rezistente la medicamente 

Numărul îmbolnăvilor de tuberculoză, în lume, în ușoară scădere pentru al treilea an consecutiv. Formele multi-rezistente sunt, însă, în creștere 

Cele mai frecvente tipuri de cancer depistate în Moldova. Primul în top, cancerul colorectal, afectează anual peste 1.000 de moldoveni