Redactor: Virginia Dumitraș

Când se pierde în Țara Minunilor, Alice se micșorează până la dimensiunea unei păpuși și crește atingând proporții imense - aceleași percepții le au și oamenii din viața reală care suferă de un sindrom numit după povestea fetiței Alice.

Helene Stapinski a studiat sindromul Alice în Țara Minunilor când fiica sa în vârstă de 10 ani se plângea că „totul în camera ei pare foarte mic“. În același timp aceasta avea și o durere de cap.

Stapinski scrie că și ea a avut probleme similare de percepție pe când era copil și de curând a descoperit că aceleași percepții le-au avut pe când erau copii și mama, sora, fratele, și verișorul ei.

Așadar, ea a contactat câțiva experți și a aflat că:

-         Psihologul britanic doctorul John Todd a dat acestei tulburări, încă în 1955, un alt nume - sindromul lui Todd.

-         Cauzele posibile includ stresul, migrenele, infecțiile, medicamentele (în special, medicamentele pentru tuse), și poate epilepsia.

-         Nu e o halucinație.

Sindromul este probabil declanșat de o schimbare în creierul lobului parietal, care ne ajută să percepem mediul și relațiile spațiale.

 Jumătate din datele despre copiii avortați, depistați cu sindromul Down, lipsesc din sistemul de sănătate 

Un expert dintre cei pe care i-a contactat, Grant Liu, a scris în publicația Neurologie că sindromul poate face obiectele să pară mai mari sau mai mici, să le îndepărteze sau să le apropie sau să pară șerpuitoare atunci când acestea sunt într-adevăr drepte. De asemenea, acest sindrom poate modifica percepția timpului. Sindromul a dispărut la  60% dintre subiecții săi pe parcursul studiului de 10 ani.

Stapinski nu este singura

Rik Hemsley a scris în The Guardian, în 2008, despre cum sindromul „lentilelor de pește“ i-a limitat viața socială și l-a forțat să lucreze la domiciliu timp de 20 de ani.

Acesta a diminuat doar la vârsta de 30 de ani și i-a permis să aibă o viață normală. Cu toate acestea, „nu este periculos“, e o durere de cap le-a spus expertul jurnaliștilor de la BBC.

Unii spun că Lewis Carroll, autorul care a scris Alice în Țara Minunilor, care a suferit de migrene, ar fi putut avea acest sindrom, scrie Fox News.

  Articole relaționate:

Tot mai mulți copii se nasc cu anomalii fizice și mentale. Autoritățile au nevoie de cel puțin 160 de milioane de lei ca să poată face față problemei

Au pecetea de invalid, dar de fapt sunt copii care suferă de autism. Este soarta a zeci de micuți ignorați de autorități și diagnosticați cu retard mintal