Redactor: Irina Papuc

Datele despre jumătate dintre fetușii avortați din cauza diagnosticului de sindrom Down lipsesc din cifrele oficiale ale clinicilor care efectuează avorturi. Medicii au încălcat legislația prin faptul că au indicat la motivele avortării „cauze sociale”, iar alte date pur și simplu lipsesc.

Datele National Down’s Syndrome Cytogenetic Register arată că în 2012 au fost avortați în total 994 de copii din cauză că urmau să se nască cu sindromul Down. Cu toate acestea, Departamentul de Sănătate al Marii Britanii a înregistrat doar 496 dintre acestea - ceea ce înseamnă că nu se știe nimic despre alte 498 de cazuri.

Ancheta a identificat că în 11 cazuri era vorba despre avorturi târzii, la un termen de peste 24 de săptămâni, iar în alte 107 cazuri termenul de gestație a copilului nu a fost cunoscut. În alte 47 de cazuri, avorturi din cauza sindromului Down, au fost transferate la Departamentul de statistică în sănătate, dar din motive necunoscute au fost indicate alte informații decât cele privind existența sindromului Down, scrie Daily Mail.

Statistica existentă la National Down’s Syndrome Cytogenetic Register este corectă, pentru că spitalele înregistrează informația automat când există un diagnostic al acestui sindrom, iar Departamentul de Sănătate adună cifrele din documentația completată de doctori în cazuri de avort. Datele din 2011 au arătat doar 410 avorturi din cauza identificării sindromului, în timp ce, de fapt, cifra reală ajunsese la 937.

Numărul tot mai mare de avorturi din cauza depistării sindromului Down înainte de naștere ar putea fi legat de faptul că tot mai multe femei rămân însărcinate la o vârstă înaintată. Aceste cazuri sunt diagnosticate înainte de naștere, deoarece se efectuează screeninguri.

  Ce boli și anomalii pot fi detectate prin amniocenteză 

Legea Avorturilor din Marea Britanie prevede că avortarea unui copil cu sindromul Down este legală până la momentul nașterii. Aceasta este extrem de controversată, deoarece, datorită progreselor medicale, copiii cu Down pot ajunge să trăiască și până la 60 de ani.

Tory MP Fiona Bruce, președinte al anchetei parlamentare declară că este limpede că medicii au încălcat legea.

"Îngrijorător este că responsabilii n-au făcut nicio încercare pentru a vedea dacă legea este aplicată în mod corespunzător. Știm acum că aproape jumătate dintre avorturi pentru sindromul Down au fost înregistrate incorect. Câți doctori au fost trași la răspundere? Niciunul”, spune Tory MP Fiona Bruce.

„Ne opunem avorturilor din orice motive, dar este șocant să vezi discrepanțele de date. A fost îngrozitor să citim că au avut loc 11 avorturi la termenul mai mare de 24 de săptămâni”, a declarat Paul Danon, de la Pro-life Alliance.

Un purtător de cuvânt de la Departamentul de Sănătate a declarat că doctorii au obligația legală de a raporta toate avorturile, inclusiv cele din cauza anomaliilor fetale. Din acest motiv vor fi înăsprite măsurile pentru a evita astfel de cazuri.

 

  Articole relaționate:

Boli care le fură copilăria. Sute de micuți luptă zilnic pentru șansa de a trăi fără Down, autism sau alte probleme de dezvoltare 

Tot mai mulți copii se nasc cu anomalii fizice și mentale. Autoritățile au nevoie de cel puțin 160 de milioane de lei ca să poată face față problemei

Condamnați la retard mintal. Doar jumătate din persoanele diagnosticate cu o boală rară beneficiază de un supliment alimentar de care au nevoie zilnic