Autor: Irina Papuc

Acum două săptămâni Sindicatul din Sănătate anunța că instituțiile medicale nu pot majora salariile doctorilor din 1 iulie și că ar exista un deficit de 46 de milioane de lei care trebuie acoperit. Subiectul a fost discutat zilele trecute la Colegiul Ministerului Sănătății. Paradoxal, responsabilii din instituție spun că directorii de spitale nu au raportat că ar avea vreo problemă cu banii, iar unii directori care până acum afirmau că au probleme grave cu achitarea salariilor spun acum că „problema se rezolvă”. Se pare că directorii au fost „îndemnați” să rupă din alte cheltuieli astfel încât să mărească salariile, iar unii refuză să vorbească de teamă că vor avea de furcă cu ministerul.

Acum două săptămâni Sindicatul Sănătatea anunța că 30 de instituții medico-sanitare publice nu au banii necesari pentru majorarea salariilor. Unii directori de spitale au confirmat că se confruntă cu probleme financiare și s-ar putea ca majorarea propriu-zisă să întârzie. După ce subiectul a fost discutat la ședința Colegiului Ministerului Sănătății vinerea trecută lucrurile par să fie mai difuze decât până acum. Ministerul Sănătății spune că nu există premise de îngrijorare, iar unii manageri tot vor strânge cureaua. Numai așa vor putea aduna bani pentru creșterea salariilor promisă de la 1 iulie.

„Ministerul a abordat problema în cadrul Colegiului ca să aflăm dacă există vreo problemă și dacă da – aceasta să fie soluționată la timp pentru a evita neachitarea salariilor. Am invitat toți directorii instituțiilor medico-sanitare publice la această ședință și vreau să vă spun că nimeni nu a spus că ar exista vreo problemă”, ne-a asigurat șeful Direcției Finanțe, Buget și Asigurări din cadrul Ministerului Sănătății, Denis Valac. Mai mult, Valac spune că despre majorarea salariilor doctorilor se știa din timp și că de acest lucru s-a ținut cont atunci când instituțiile medicale au încheiat contractele cu Compania Națională de Asigurări în Medicină. „Probleme cu finanțarea nu ar trebui să existe. Spitalele au banii necesari, depinde deja cum managerii își planifică resursele”, a mai explicat funcționarul.

█  Managementul absurdului. Reduc din salariile doctorilor ca să le majoreze din 1 iulie 

„Facem calcule”

Unii manageri spun că abia fac calculele ca să afle necesarul de bani pentru majorare, iar alții -  că trebuie să reducă de unde pot ca să achite lefile angajaților din subordine.

„Abia am venit din concediu. Am dat indicații să fie făcute calculele ca să vedem de ce sumă avem nevoie, după care vom decide cum facem – vom mai reduce de ici-colo, vom mai „cârpi” pe unde este cazul. Vom face tot posibilul să ne încadrăm în timp”, ne-a spus Victor Deatișen, directorul Spitalului de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”.

La Spitalul Municipal „Sfânta Treime” se vor face economii din toate domeniile posibile, în afară de medicamente și salarii. „Am fost la o ședință la Ministerul Sănătății unde ne-a spus să facem în așa fel ca să ne ajungă și să ne descurcăm cu resursele proprii. O să reducem și cheltuielile destinate produselor de gospodărie, mobilier, lenjerie, electrocasnice. Și din rezerve ni s-a spus să direcționăm tot pentru salarii”, ne-a spus Simion Terente, directorul spitalului care, acum două săptămâni, spunea că pentru achitarea salariilor are nevoie de aproximativ 5 milioane de lei. Managerul este rezervat în privința termenului prevăzut pentru majorarea salariilor. „Nu pot să vă spun dacă vom reuși sau nu”, a răspuns scurt acesta.

   Cât cheltuie statul pentru studiile unui viitor doctor – 30.000 de mii de lei pentru un medic de familie sau 400.000 de lei pentru un chirurg. Jumătate din banii pentru instruirea lor sunt irosiți 

În raioane, directorii speră că vor avea supraîndeplinire de cazuri tratate. „Vom majora salariile fără nicio problemă, numai că rămâne să vedem ce ne rămâne pentru medicamente și restul cheltuielilor. Am încheiat un contract de 6.900 de cazuri. Sperăm să avem o supraîndeplinire ca anul trecut de exemplu, când am trimis o sumă adăugătoare la contract de circa 700 de mii de lei”, a spus Nicolae Guriev, directorul spitalului din Glodeni.

„Vom avea probleme cu ministerul”

Nu toți managerii au fost deschiși pentru discuții. De exemplu, șefa de la Centrul Medicilor de Familie Hâncești, Vera Munteanu, a refuzat să discute cu noi, scuzându-se că se simte foarte rău. Când am precizat subiectul a spus că nu vrea să discute problema, pentru că ulterior „va avea probleme cu Ministerul Sănătății”. Precizăm că instituția a raportat Sindicatului Sănătatea că nu-i ajung pentru majorarea salariilor peste 1 milion de lei.

De la 1 iulie salariile doctorilor vor fi majorate cu 21 la sută. Salariul tarifar pentru prima categorie de calificare va crește de la 825 la 1.000 de lei. Prin urmare, salariul de funcție al unui angajat din sistemul medical din Moldova va fi, în medie, de 3.383 de lei. În același timp, salariul mediu pe întreaga țară, pentru 2014, este de 4.225 de lei.

În acest an, statul urmează să cheltuiască pentru majorările salariale 259 de milioane de lei, iar la anul viitor – 518 milioane. Deputații au anunțat în Parlament că spitalele au micșorat indicii de multiplicare ca să poată economisi pentru o ulterioară majorare.

 

  Citește la aceeași temă:

Noi responsabilități pentru Consiliile Raionale. Vor trebui să stabilească sporurile la salarii și premiile directorilor de spitale și centrelor de sănătate 

De la 1 iulie, managerii instituțiilor medicale ar putea avea salarii mai mari cu 20% 

Servicii medicale în valoare de zeci de milioane de lei, neachitate de către CNAM. Spitalele folosesc banii în alte scopuri. Cele mai multe cazuri nevalidate - la Spitalul Clinic Republican