Redactor: Irina Papuc

Grijile referitor la faptul că vaccinurile nu sunt sigure sunt spulberate de un studiu care arată că imunizarea este un proces sigur. Totodată, specialiștii vorbesc deschis și despre reacțiile adverse grave care pot apărea în urma unor vaccinuri combinate.

În 2011, Institutul de Medicină din SUA a publicat un raport care arăta că medicii erau în unanimitate de acord că vaccinarea este o procedură medicală sigură.„ Cele mai recente rezultate ar trebui să ofere siguranţă anumitor pacienţi şi medici”, spun autorii acestei noi analize publicate în revista Pediatrics, care fac referire mai ales la neliniştile nefondate potrivit cărora vaccinurile ar fi responsabile mai ales de dezvoltarea autismului, scrie Realitatea.

„Există dovezi foarte sigure că vaccinul triplu ROR (împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei) nu este asociat cu autismul la copii, o concluzie care confirmă precedentele studii pe acest subiect”, subliniază autorii. „Există, de asemenea, dovezi solide că vaccinurile triple cum sunt DTP (împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive), gripei hemofile şi hepatitei B nu au legătură cu leucemia infantilă”, mai spun autorii studiului, de la institutul de cercetare Rand Corporation.

Specialiştii adaugă că au descoperit că anumite vaccinuri orale, precum Rotarix şi Rotateq, utilizate în cazul bebeluşilor, începând cu vârsta de şase săptămâni, pentru a-i proteja contra gastroenteritelor provocate de rotavirus, ar putea declanşa reacţii grave.

  Virusul poliomelitei înregistrate în Siria după 14 ani de absență, își are originea în Pakistan 

„Aceste reacţii sunt extrem de rare şi trebuie evaluate în raport cu efectele protective pe care le furnizează aceste vaccinuri”, spun specialiştii, explicând că riscul este de 1,1 cazuri la 100.000 de doze de Rotarix şi 5,1 cazuri la 100.000 de doze de Rotateq.

Vaccinurile contra rotavirusului pot, în rare cazuri, să provoace invaginaţie intestinală (o porţiune a intestinului subţire este blocată sau răsucită, simptomele pot include dureri severe de stomac, vărsături persistente, sânge în scaun, abdomen umflat şi/sau febră mare), care necesită intervenţie medicală de urgenţă.

Raportul medicilor americani mai arată că vaccinurile constituie unul dintre marile succese ale politicilor de sănătate publică implementate în secolul al XX-lea pentru a eradica maladii ca variola şi pentru controlarea poliomielitei şi a altor boli infecţioase.

 

  Articole relaționate:

În mai puțin de doi ani ar putea apărea un vaccin împotriva malariei, maladie ce omoară mii de oameni anual 

3,3 milioane de vieți salvate de malarie în urma eforturilor Guvernelor lumii  

Ucraina riscă să fie lovită de un focar de poliomielită. Rata de vaccinare este cea mai redusă din ultimii 20 de ani