Autor: Virginia Dumitraș

Autoritățile au pregătit deja stickere, postere și spoturi audio care urmează să fie distribuite în toate instituțiile medicale și în presă. Toate vor avea același mesaj „Asigurarea medicală te protejează. Nu da mită”. Autoritățile speră că astfel pacienții asigurați nu vor da mită lucrătorilor medicali, iar doctorii nu vor mai percepe taxe informale pentru servicii.

Autoritățile au lansat o campanie națională împotriva mitei oferite de către pacienți și a taxelor informale percepute de către doctori. Pentru aceasta au fost pregătite deja 10.000 de stickere și 2.000 de postere, dar și un spot audio în limba rusă și în limba română pentru radio. Într-o lună, mesajele vor putea fi citite în toate instituțiile medicale, susțin autoritățile. Costurile au fost acoperite de către Compania Națională de Asigurări în Medicină.

Același mesaj va fi difuzat și la posturile de televiziune din țară. Banii pentru spot urmează să fie adunați de la partenerii externi. „Există o cotă mare de pacienți care mai achită taxe informale la medicul de familie și în spitale. Oamenii trebuie să-și cunoască drepturile. Nu toate plățile reprezintă însă mită. Există plăți care urmează să fie achitate în casieria spitalului și pentru aceasta trebuie să solicitați un bon de plată. Mulți dintre pacienții noștri nu conștientizează acest lucru”, explică  Mircea Buga, directorul general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

 Sergiu Gladun: „Nu știu dacă aș suna la CNA ca să spun că cineva îmi propune mită. Sunt contra tendinţei de a ne transforma într-o naţiune de turnători ” 

Totodată, încercând să aflăm care sunt acțiunile concrete de luptă cu plățile informale Adrei Usatîi a explicat că: „Va fi suficient ca pacientul care deține poliță de asigurare și este condiționat să plătească adăugător să arate cu degetul spre poster. «Doctore privește ce scrie acolo. Eu sunt asigurat și nu trebuie să plătesc nimic». Sunt sigur că și medicii vor cunoaște că statul a plătit odată pentru el și nu e necesar să plătească. Această problemă nu se va rezolva într-o zi, dar avem ca obiectiv să sensibilizăm și să informăm cetățenii despre drepturile lor și atunci cetățenii vor fi mai siguri când vor fi condiționați să plătească adăugător pentru serviciile medicale”, a explicat Andrei Usatîi.

Totodată, ministrul Sănătății nu exclude că vom avea și o lege care legalizează cadourile pacienților. „Nu este exclus să avem o lege și un plafon al cadourilor. Când pacientul arde de dorință să mulțumească pacientul medical să ofere acest cadou legal, prin casa spitalului, iar medicul să plătească impozite. Astfel de exemple există în alte țări”, a mai spus Andrei Usatîi.

█ Chirurg din Teleneşti, prins în flagrant cu mită. Acesta a cerut bani pentru operația unui tânăr cu paralizie infantilă 

Ce faceți în cazul în care se percep taxe informale

În cazul în care angajații instituției medicale solicită sau pretind plăți informale trebuie să contactați directorul instituției mediale, Centrul Național Anticorupție, Procuratura Generală, Compania Națională de Asigurări în Medicină sau Ministerul Sănătății. Dacă oferiți mită unui medic riscați până la șase ani de închisoare. Pentru pretinderea, acceptarea sau primirea unor bunuri sau bani, angajații medicali ar putea primi până la șapte ani de închisoare.

Potrivit rezultatelor Cercetării Bugetelor Gospodăriilor Casnice efectuate în 2012, 16 procente dintre pacienții care s-au adresat după asistența medicală în condiții de ambulatoriu și 30 de procente dintre cei care s-au tratat în spitale au plătit din buzunar. Dintre aceștia, cota pacienților care au efectuat plăți informale este de 36 de procente în condiții de ambulatoriu și 82 de procente în spitale. Potrivit datelor oferite de către Ministerul Sănătății, 83.7 procente dintre cetățeni au asigurare medicală obligatorie.

█  Articole relaționate:

Interviu cu Andrei Usatîi, Ministru al Sănătății: „Din câte înțeleg și pricep eu, există multă mită în spitalele noastre“

Ministerul Sănătății a creat un Consiliu pentru prevenirea corupției și diminuarea plăților neformale în sistem 

Toți doctorii din Moldova, testați la incoruptibilitate. Agenți sub acoperire vor verifica câtă slăbiciune au la bani. Medicii sunt dezgustați de idee