Autor: Irina Papuc
Moldovenii care vor denunța un caz de malpraxis la Colegiul Medicilor din Republica și care nu vor obține sorți de izbândă sunt direcționați nu în instanța de judecată așa cum ar fi corect, ci la Colegiul Medicilor din orice stat UE. Asta prevede proiectul Legii Ocrotirii Sănătății. Juriștii numesc cu menajament această prevedere drept o „greșeală legislativă”.
Dacă nu sunteți mulțumiți de Colegiul Medicilor din Republica Moldova nimic mai simplu. Vă adresați în orice stat UE vă trece prin cap pentru a vă soluționa cazul de malpraxis. Lăsând deoparte glumele, aceasta pare să fie una dintre cele mai neclare și compromise prevederi din actualul proiect de Lege al Ocrotirii Sănătății, care urmează să reglementeze malpraxisul în Moldova.
Punctul 10 al articolului 100 prevede cuvânt cu cuvânt că „în situaţia în care Comisia independentă de profilul corespunzător, desemnată prin decizia Colegiului Medicilor din Republica Moldova nu va constata existența actului de malpraxis, pacientul sau reprezentantul său legal sunt în drept să se adreseze la Colegiul Medicilor din alte state a Uniunii Europene”. Mai mult, același articol spune în continuare că : „deciziile Colegiului Medicilor din alte state UE vor fi puse în aplicare prin decizia Comisiei Disciplinare a Colegiului Medicilor din Republica Moldova care va fi executorie de drept”.
Juriștii nu înțeleg prevederea, care pare pentru ei mai mult a eroare tehnică.
„Este o incorectitudine. Pentru ca așa ceva să fie posibil în legislația țărilor respective trebuie să fie prevăzut că pot înregistra plângeri ale cetățenilor din Republica Moldova. Este o prostie. Nu poate fi așa ceva. Pacientul trebuie să se adreseze în instanța de judecată pentru a ataca decizia Colegiului și să cearcă despăgubiri. Categoric, calea judiciară este singura pe care trebuie și poate să meargă un pacient”, a explicat juristul Vitalie Nagacevschi.
█ CAMPANIE// De ce Colegiul Medicilor din România nu a dat niciun verdict de malpraxis
De altfel, legislația românească, de exemplu, nu prevede posibilitatea ca un cetățean străin să depună o plângere la Colegiul Medicilor din România.
Legea Reformei în sănătate din 2006 spune că una dintre atribuțiile structurii este să „ organizeze judecata cazurilor de abateri de la normele de etică profesională, de deontologie medicală și de la regulile de bună practică profesională, în calitate de organ de jurisdicție profesională.
Aceeași lege mai prevede că „plângerea împotriva unui medic se adresează colegiului al cărui membru este medicul”. Aceasta trebuie să conțină numele, prenumele, domiciliul și calitatea petentului; numele, prenumele și locul de muncă ale medicului împotriva căruia se face plângerea; descrierea faptei și indicarea datei când aceasta a avut loc; prejudiciul creat pacientului. Totodată, plângerea se depune personal sau prin mandat cu procură ori poate fi trimisă prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire.
█ Articole relaționate:
CAMPANIE// Colegiul Medicilor din Moldova nu va putea examina cazurile de malpraxis