Autor: Virginia Dumitraș

Moldovenii care în timpul vacanței de vară vor să se odihnească, dar și să se trateze le pot face pe ambele la sanatoriile din Republica Moldova. Managerii se laudă cu servicii bune, dar și cu un tratament special. În funcție de condiții și de sanatoriu, odihna poate depăși suma de 300 de lei pe zi.

Bunăoară, la Sanatoriul-Preventoriu de Bază „Constructorul” aveți de ales între peste 150 metode de diagnostic și tratament. Puteți face proceduri de ozonoterapie, apiterapie, tratament cu lut sau tratament cu lipitori, etc.

Și pentru că sanatoriile sunt într-o competiție acerbă, specialiștii se laudă cu proceduri care pot fi făcute doar la ei. Unul dintre acestea este tratament cu aer de munte. „Este vorba despre inhalarea unui amestec de azot și oxigen. Un amestec cu o concentrație foarte mică de oxigen, similar cu aerul de munte la 4.000-5.000 de metri. De ce persoanele care locuiesc în muți trăiesc așa mult? Pentru că acest amestec le stimulează imunitatea”, explică Svetlana Munteanu, doctor internist în cadrul Sanatoriului Constructorul.

 Condițiile de muncă îmbolnăvesc moldovenii de tuberculoză, hepatite virale, alergii și bronșită 

Această procedură îi ajută pe sportivi să fie mai rezistenți le stresuri și tratează patologii respiratorii, bronșita, astmul bronhic, copiii care fac viroze, patologiile tractului intestinal. etc. Tot la „Constructorul" puteți scăpa de insomnie. „Avem procedura de somn electrogen care tratează insomnia. E o procedură electrică sub acțiunea căruia pacientul doarme. Avem multe persoane care solicită anume această procedură”, spune Svetlana Munteanu.

Doctorii spun că prețul serviciilor este în funcție de perioada, dar și condițiile în care alegeți să stați la sanatoriu. Bunăoară, 18 zile costă 5.500 de lei. În acest preț sunt incluse cazarea, alimentarea și tratamentul prescris de medic. „Avem deja peste 100 de oameni, foarte mulți dintre clienți sunt moldoveni veniți din Italia”, susține Tatiana Golburean, responsabilă în secția marketing din cadrul sanatoriului.

Terapia cu radon, specialitatea Sanatoriului din Camenca

O ofertă la fel de generoasă puteți găsi și la Sanatoriul „Codru”, nu departe de Călărași. În afară de posibilitatea de a admira peisajele forestiere, la Sanatoriul „Codru" puteți trata bolile organelor digestive, a sistemului nervos, prostatita cronică, bolile sistemului de reproducere, etc. Pentru aceasta puteți beneficia de tratament cu nămol, apă minerală, fizioterapie, băi cu sare de mare, cu salvie sau masaj.

Totodată, lucrătorii din cadrul sanatoriului se laudă cu proceduri în barocameră, unde pacienții pot inspira oxigen pur la o presiune ridicată. Și aici, programarea trebuie să o faceți din timp. „Avem 430 de persoane, dar oamenii pot veni aici tot anul, important este să anunțe din timp. Prețurile sunt acceptabile. O cameră pentru două persoane costă 340 de lei pe zi, iar în acest preț sunt incluse tratamentul, cazarea și mâncarea. Procedurile sunt prescrise de medic, după necesitățile fiecărei persoane”, explică Angela Melnic, asistentă medicală în cadrul sanatoriului.

█ Tot mai multe întreprinderi, unde muncesc mii de moldoveni, nu corespund normelor sanitare. Aceștia se expun zilnic la substanțe chimice, respiră în exces praf și muncesc prea mult

Nu rămâne în urmă nici Sanatoriul „Dnestr”, din Camenca, care se află chiar pe malul râului Nistru. Acolo vă puteți trata de boli ale organelor digestive, ale pielii, ale sistemului locomotor, ale celui nervos și vă puteți îmbunătăți circulația sângelui.

Specialiștii din stânga Nistrului propun masaje terapeutice, tratamente cu nămol, terapia cu laser, etc. Totodată, se laudă cu o procedură unică – terapia cu radon.  „Despre existența radonului se cunoștea încă în anul 1985. Atunci însă s-a depistat că debitul acestuia era foarte mic. Abia în 2013 am identificat o sursă nouă și astfel am putut să-l utilizăm în tratamentul pacienților. Acesta este foarte bun pentru tratarea maladiilor aparatului locomotor, ale sistemului cardiovascular, ale organelor respiratorii și digestive, ale sistemului nervos. Totodată, tratează maladii urologice, ale pielii, crește imunitatea etc. Pe vremuri mulți moldoveni mergeau în Ucraina pentru a face această procedură“, spune Ivan Bîstrov, directorul sanatoriului.

Potrivit lui, la Sanatoriul „Dnestr”, din Camenca, deja sunt 350 de persoane, unii sunt turiști din Israel sau Germania. O zi de odihnă costă 390 de lei, în acest preț sunt incluse cazarea, mâncarea și tratamentul.

 

█ Articole relaționate:

Angajații care muncesc în condiții nocive vor beneficia de asistență medicală specializată. Ministerul Sănătății va organiza pentru ei servicii de asistență medicală la serviciu

Cine muncește, acela se îmbolnăvește. Anul trecut, în Moldova au fost înregistrate 14 cazuri de boală profesională