Autor: Irina Papuc

Directorii spitalelor republicane și-au făcut publice averile. Dacă unii nu s-au sfiit să-și treacă în cont averile și afacerile, alții au indicat în declarația de avere pentru CNI că nu au mașini sau dețin locuințe modeste.  

Victor Cernat, directorul Institutului de Oncologie, a adunat pe parcursul anului 2013 din salariu de director 297 de mii de lei și 26 de mii din salariu de profesor universitar. Cernat trăiește într-o casă dobândită în anul 1988 și care valorează 590 de mii de lei. Cernat a declarat că deține un Mercedes din 2008, care valorează în jumătate cât locuința -  318 mii de lei.

Și directorul Spitalului Clinic de Traumatologie, Anatolie Taran,  a obținut din salariu puțin peste 166 mii de lei, ceea ce ar însemna că ridică un salariu lunar de peste 13 mii de lei. Alte 36 de mii le-a obținut din activitatea sa la USMF „Nicolae Testemițanu”. Taran declară o Toyota Corola din 2008. Aceasta valorează 287 de mii de lei și i-ar fi trebuit să economisească salariul în întregime aproape doi ani ca să și-o poată procura. Acesta mai declară că are un apartament care valorează aproape 1 milion de lei și un depozit cu 55 de mii de lei în cont.

Gheorghe Ciobanu, directorul Spitalului de Urgență, a trecut în declarația de avere un venit din salariul de director de 169 de mii de lei și 65 de mii din activitatea didactică. Ciobanu deține un teren cu o valoare cadastrală de 200 de mii de lei și o casă de locuit de 192 de metri pătrați, evaluată la 600 de mii de lei. Locuința a fost procurată acum 15 ani. Ciobanu nu declară nicio mașină, în schimb precizează că ar avea un cont în bancă cu zero lei.

Andrei Testemițanu, directorul Centrului Republican de Diagnostic a obținut 148 de mii de lei din funcția de director alte și 44 de mii de la USMF „Nicolae Testemițanu”.  Are o casă de locuit și un garaj, ambele obținute în 2008. În acest an și-a procurat o mașină – Hyundai Santa Fe, care valorează aproape de trei ori mai mult decât salariul obținut timp de un an întreg.

Liliana Domenti, manager la Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”  a obținut 143 de mii de lei din funcția de director. Aceasta a declarat venituri și de la o clinică de cercetare din străinătate. Ea a indicat, fără a preciza titularul, patru terenuri, dintre care trei ar fi fost obținute prin contracte de donații. Ea a mai indicat un apartament și o casă de locuit, titularul fiind soțul acesteia, Silviu Domente. Directoarea a mai trecut în declarația de avere două mașini - Kia Ceed și Sportage, una din din 2008 și alta din 2012.

 Ministrul Sănătății, Andrei Usatîi va fi cercetat penal pentru fals în declarații. El n-a indicat în declarația sa de venit trei mașini, un teren forestier și mai multe acțiuni 

Mihai Hotineanu, directorul Spitalului Clinic de Psihiatrie a obținut 124 de mii de lei din funcția de director și alte 39 de mii de lei, pentru funcția de membru al unei comisii de expertiză din cadrul MAI. Totodată, el a ridicat un salariu total de 15 mii de lei de la USMF Nicolae Testemițanu. Alte 140 de mii le-a obținut din activitatea de cercetare în cadrul a două companii care efectuează studii clinice. Hotineanu mai indică un venit de 89 de mii de lei, în urma vânzării unei case la Telenești și o pensie de 34 de mii de lei. A indicat că are o locuință, însă nu și dacă este vorba despre apartament sau casă de locuit. Declară că n-are mașină și nici conturi în bancă.

Andrei Uncuța, instituit în acest an în funcția de director al Institutului de Neurologie și Neurochirurgie, a obținut 80 de mii de lei din funcția de director. Uncuța a trecut în declarația de avere un teren din 2009, două apartamente și o parcare. A procurat două mașini prin leasing, ambele în 2012 – un Wolkswagen Golf și un Tiguan. Deține o cota-parte din venituri obținute din servicii stomatologice.

█ Șeful Direcției Municipale de Sănătate, Mihai Moldovanu va fi anchetat de procurori 

Vasile Parasca, directorul Spitalului Clinic al Ministerului Sănătății, a obținut 133 de mii din salariu și aproape 10 mii de lei din funcția de consilier la Consiliul Municipal Chișinău. Alte 21 de mii le-a ridicat pentru funcția de reprezentant al statului la compania SA Edilitate. A obținut alte 44 de mii de lei din venituri sociale.

Vasile Parasca deține două apartamente și o casă de locuit, pe care a procurat-o în 2009, în valoare de 570 de mii de lei. Are conturi bancare în valoare de peste 200 de mii de lei. Declară că nu are mașină.

Victor Deatișen, directorul Spitalului „Toma Ciorbă” și Ștefan Gațcan, șeful Institutul Mamei și Copilului nu au completat declarațiile pentru 2013. Cel puțin acestea nu sunt făcute publice pe site-ul Comisiei Naționale de Integritate. 

 

 Articole relaționate:

Vladimir Hotineanu ar putea fi verificat de CNI. Acesta ar fi tăinuit o parte din averile sale