Redactor: Sorina David

Compania farmaceutică Johnson & Johnson din SUA a cerut clienților săi din întreaga lume să returneze un instrument chirurgical care se folosește în histerectomie (indepartarea pe cale chirurgicala a uterului). Potrivit reprezentanților companiei, acest instrument ar putea răspândi cancerul în organism.

Aceste măsuri sunt luate după ce Agenția pentru Alimente și Medicamente din SUA a avertizat compania farmaceutică despre riscul sporit de răspândire a cancerului în cazul utilizării acestui instrument chirurgical. Responsabilii companiei spun că au sistat vânzarea acestui instrument încă din luna aprilie, însă retragerea de pe piață a instrumentelor deja scoase în vânzare se face acum. 

Potrivit specialiștilor, cu acest instrument chirurgii fragmentează acumulările de țesut uterin precum fibromul și chiar uterul, când acesta este afectat, pentru a ușura mai apoi extirparea acestuia printr-o intervenție minim invazivă. Pagina Medicală din România scrie că  Agenția pentru Alimente și Medicamente din SUA a avertizat că aceste țesuturi pot conține celule maligne și că instrumentul poate contribui la răspandirea cancerului, mai ales când este vorba de sarcom, precum și să reducă probabilitatea de supraviețuire a pacientelor.

Potrivit ziarului The Wall Street Journal, vânzarea acestor instrumente reprezintă o mică parte a afacerilor derulate de Johnson&Johnson, companie care controlează 72% din piața dispozitivelor de acest gen.

 

  Articole relaționate:

Un medicament folosit de către mămici pentru încetarea lactației provoacă reacții adverse grave, precum atac de cord și halucinații 

Un bărbat a ajuns la psihiatrie din cauza unui medicament care i-a provocat impotența

Medicamentele care conțin ibuprofen sunt reevaluate în privința riscurilor, după ce au apărut date că pot provoca boli de inimă 

Analgezicele ibuprofen şi diclofenac cresc riscul de accident vascular cerebral