Autor: Irina Papuc

O fetiță din satul Pârâta, raionul Dubăsari a murit după ce trei zile a avut febră și a durut-o tot corpul. Medicii au diagnosticat-o cu angină, deși ea avea pneumonie. În pofida insistențelor părinților de a o interna, aceștia au fost sfătuiți să-și trateze copilul cu masaj și oțet.

Părinții răvășiți de durere povestesc că au bătătorit trei zile calea către medicul de familie din sat, după ce au observat că fetița lor are febră, o doare burta și capul. Sâmbătă ea s-a stins la spital în secția de reanimare. „Medicul de familie de la noi din sat e de vină. O zis că e sănătoasă, că n-are nimic. O zis că o s-o ia la spital atunci când va avea febră 38”, povestește tatăl copilei.

Și mama fetiței decedate povestește devastată că medici i-au recomandat să-i facă fetiței masaj cu oțet și rachiu. „Am chemat și Salvarea. N-o vrut s-o ia, o zis să o învelesc într-un ștergar ud, s-o scot afară”, spune mama fetei. În cele din urmă copilul a ajuns las spital, dar era prea târziu – a decedat în secția de Reanimare a Spitalului din Criuleni, iar rezultatele preliminare ale autopsiei ar fi arătat că micuța avea, de fapt, pneumonie, scrie Jurnal TV.

Directorul Spitalului din Criuleni, Grigore Urâtu, a spus că expertiza medico-legală va fi efectuată de Centrul Național de Medicină Legală, pentru că fetița a decedat la cinci ore de la internare. El a refuzat să dea alte detalii, invocând Legea cu privire la datele cu caracter personal. Astfel, nu am putut afla în ce stare a fost adusă copila la spital și ce investigații și tratamente i s-au aplicat.

Au protocoale, dar nu țin cont ele

Deși jură că au toate protocoalele clinice ale Ministerului Sănătății pe masa de lucru, șeful Centrului de Sănătate din satul Pârâta nu-și explică de ce doctorul i-a sfătuit pe părinți să-și trateze copilul cu oțet și rachiu, fără să țină cont de acest document important.

„Aceste protocoale stau pe masa de lucru. Doctorii le folosesc, că doar nu le-am adunat să stea. Eu încă nu știu ce s-a întâmplat. Ieri am venit din concediu. Doamna doctor se simte rău și n-a venit la serviciu, iar cartela copilului a fost sustrasă de către părinți”, afirmă Alexandru Untdelemn, șeful Centrului de Sănătate din sat. Acesta mai spune că a încercat să-i convingă pe părinți să întoarcă documentul, iar cei din urmă au refuzat, pentru că intenționează să depună o cerere la Procuratură.

Felcerul superior de la substația de Urgență Cocieri, Maria Țugulea, spune că a mers la familia Ursu în dimineața zilei de 2 august, iar colegii ei au mers în vizită la primul apel – pe 31 iulie. Pe 2 august fetița era deja în stare gravă.

Avea bronho-pneumonie bilaterală 

„Mama fetei mi-a spus că avea diaree și grețuri. Am ascultat plămânii și am diagnosticat-o cu bronho-pneumonie bilaterală și gastroenterocolită. Am dispus să fie internată de urgență, peste două ore era la spital. Doctorul de familie i-a prescris ampicilină intravenos”, a spus aceasta. Ea nu-și explică de ce colegii au neglijat aceste simptome.

„Mama fetei mi-a spus că avea diaree și grețuri. Am ascultat plămânii și am diagnosticat-o cu bronho-pneumonie bilaterală și gastroenterocolită. Am dispus să fie internată de urgență, peste două ore era la spital. Doctorul de familie i-a prescris ampicilină intravenos”, a spus aceasta. Ea nu-și explică de ce colegii au neglijat aceste simptome.

De cealaltă parte, protocoalele clinice indică clar că medicul de familie trebuia să realizeze o serie de investigații simple, iar astfel diagnosticul nu avea cum să fie stabilit greșit. Astfel, Protocolul Clinic Național în privința pneumoniilor comunitare arată că la prima vizită, dacă copilul are subfebrilitate trei zile, tahipnee, respirație accelerată, medicul era obligat să facă următoarele investigații -  tirajul cutiei toracice, submatitatea sunetului pulmonar, semne de crepitație și ulterior hemograma, radiografia toracică, sumarul urinei, iar bacteriologia sputei – drept o recomandare.

Părinții sunt deciși să acționeze doctorii de la Urgență și cel de familie în judecată și vor cere să fie trași la răspundere cu închisoarea.

 

 Articole relaționate:

CAMPANIE //Un spital din Chișinău, vizat în două cazuri de malpraxis. Părinții cer despăgubiri de sute de mii de lei 

CAMPANIE// Spitalele, responsabile de greșelile doctorilor – o altă inițiativă a Ministerului Sănătății, imposibil de aplicat în Moldova 

CAMPANIE// Ce soluții are Moldova pentru medicii și pacienții care nu trebuie să ajungă în instanța de judecată