Autor: Irina Papuc

Ședință cu injurii și scântei la Agenția de Achiziții Publice. Importatorii de dispozitive medicale au fost chemați la o ședință de lucru pentru a discuta despre obiecțiile acestora în privința licitației pentru procurarea celor 18 dispozitive de diagnostic digital pentru spitalele din  Moldova. Unii nu și-au putut ține gura și au turnat acuzații și injurii. Toate în adresa Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale și a câștigătorului licitației, care cred ei, ar fi fost favorizat prin alegerea specificațiilor tehnice. La rândul său, câștigătorul susține că nu a făcut decât să le respecte.

La ședința care a avut loc astăzi la ora 14:00 au venit mai mulți agenți economici care au participat la licitația organizată de Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale și care au ratat posibilitatea de a fi desemnați câștigători. Patru dintre aceștia au solicitat prin scrisori un răspuns prin care să fie informați de ce oferta lor a fost respinsă, însă nu au aflat motivul. Unii și-au pierdut răbdarea și au început o ceartă ca la ușa cortului.

„V-ați îngrămădit aici o șaică de bandiți și și vă bateți joc de noi. Asta se repetă la orice licitații. Trebuia și CNA să fie aici că am multe lucruri de spus. M-au eliminat intenționat. Nu degeaba s-a spus 50 de milioane și că trebuie să avem banii în cont. Nu râde (către un angajat al AMED). Clounadele astea o să-ți iasă…”, s-a revoltat un importator dezamăgit că i-a fost respinsă oferta.

„Ați solicitat specificațiile tehnice pentru un singur dispozitiv existent – cel al GE (General Electrics). Nimeni nu poate oferi mărimea detectorului digital de 40X40, numai compania respectivă. Ați pus în afara concurenței toți importatorii. Rezoluția este foarte importantă, dar voi nu ați ținut cont de acest lucru”, s-a revoltat și directorul M-Inter-farma, Vasile Matei.

 Dispozitivele medicale care se vor produce în Moldova vor trebui să dețină obligatoriu marcaj de conformitate, fie CE sau marca națională - SM 

Importatorii sunt nemulțumiți și de faptul că Agenția Medicamentului nu a răspuns la contestațiile primite, astfel că cei care au participat la licitații nu știu nici până acum motivele. Aceștia spun că instituția procedează la fel atunci când este vorba despre licitații „sensibile”. Această licitație este considerată una dintre ele, deoarece bugetul este destul de consistent -  50 de milioane, iar o astfel de achiziție nu se produce atât de des.

„Dacă s-a făcut o analiză riguroasă a ofertelor de ce n-am fost anunțați despre motivele neacceptării acestora? Era un moment de copy-paste. Am atras atenția și asupra altor licitații sensibile. De fiecare dată trebuie să cerem, să ne punem în genunchi, parcă n-ar fi un drept al nostru. Când un agent economic depune o contestație, ceilalți trebuie să fie înștiințați, fără să știe cine este acesta. Niciodată Agenția Medicamentului nu face asta, deși alții o  fac. Știu, veți spune că e lipsă de cadre, dar legea e pentru toate autoritățile publice și trebuie respectată”, a punctat și directorul adjunct al Imunotehnomed, Marius Irimioaia.

La rândul său, responsabilul de licitații publice din cadrul Agenției, Victor Donea, a promis că se va ocupa de răspunsuri în termeni restrânși.

În cadrul ședinței nu s-a discutat și unul dintre cele mai sensibile aspecte – contestațiile în privința câștigătorului. Agenții economici au încercat să-și laude ofertele cât de bine au putut, iar când compania câștigătoare a început să enumere argumentele pentru care crede că a devenit câștigătoare s-au încins și mai mult spiritele, iar șeful grupului de lucru a trebuit să lovească în masă ca să facă liniște.

 Toate dispozitivele medicale vor fi trecute într-un sistem informațional, prin intermediul căruia va fi monitorizată calitatea lor și starea de uzură

„Fiecare țigan își apără calul”

„Eu înțeleg foarte bine că fiecare încearcă să spună că produsul lor e mai bun. Fiecare țigan își apără calul, dare e problema Agenției dacă va avea un aparat prost cu o rezoluție proastă. Dacă ați oferit un detector mai bun, e treaba Agenției. Agenția Medicamentului se angajează să răspundă cât mai curând contestațiilor trimise, iar despre rezultatele alegerii câștigătorului vor vorbi în altă ședință”, a spus vicedirectorul Achiziții Publice, Ghenadie Grib.

De cealaltă parte, cel mai calm a fost directorul Global Biomarketing Group Moldova, Tudor Ceaicovschi, cel care a câștigat licitația, reprezentând de această dată firma soției sale – Intermed SRL. Ceaicovschi s-a arătat dezamăgit de criticile aduse în adresa lui, inclusiv și despre faptul că am citat unii directori care spun că el conduce o firmă din umbră.

 „Fondatoarea acestei companii este soția mea, iar eu sunt acolo angajat oficial. Am contract. Nimeni nu interzice angajarea mea în câteva companii concomitent”, a replicat acesta. El spune că a nu existat niciun aranjament și că a câștigat licitația respectând specificațiile tehnice.

„Este un proiect major și s-a cerut minim trei ani de experiență în acest domeniu, precum și surse disponibile. Este vorba despre specificații de credibilitate. Niciunul dintre cei care au participat nu are certificatul cu marcaj CE pentru tot sistemul integru”, a mai adăugat Ceaicovschi, iar cea din urmă afirmație fiind criticată de restul celor prezenți.

Cele 18 dispozitive de radiodiagnostice digitale urmează să fie cumpărate din bani publici. După o licitație organizată la AMED câștigător a fost numit Intermed SRL care a propus cel mai scump preț – de 55 de milioane.

 

 Citește la aceeași temă:

Achiziții publice cu probleme. Importatorii de dispozitive medicale spun că „s-au furat 18 milioane de lei” din contul unor utilaje, cumpărate pentru spitale