Redactor: Irina Papuc

Un relaxant muscular se pare că a fost amestecat din greșeală cu vaccinul împotriva rujeolei, provocând moartea a 15 copii în Siria săptămâna trecută, anunță Organizația Mondială a Sănătății, numind-o cea mai mare tragedie de acest gen.

Campania de vaccinare începută recent în nordul Siriei a fost suspendată până la încheierea investigațiilor. Alerta a fost dată după ce 15 copii au murit la scurt timp după ce le-a fost administrat un vaccin împotriva rujeolei, scrie Agerpres.

Producătorul, care nu a fost identificat, a expediat vaccinul sub formă de pulbere împreună cu un diluant într-un centru din Siria unde a fost depozitat și apoi trimis în provinciile Deir al-Zor și Idlib pentru a fi folosit în campania începută de imunizare a zeci de mii de copii, a declarat purtătorul de cuvânt al OMS, Christian Lindmeier.

 „Din ceea ce știm până acum, se pare că diluantul a fost ținut în același frigider cu un relaxant muscular. Este vorba despre Atracurium, care se pare a fost amestecat în unele cazuri, în loc de diluant, cu vaccinul sub formă de pulbere”, a precizat Lindmeier într-o conferință de presă la Geneva, acuzând o „neglijență gravă”.

 Ucraina riscă să fie lovită de un focar de poliomielită. Rata de vaccinare este cea mai redusă din ultimii 20 de ani

Relaxantul muscular, care de obicei se administrează ca anestezic în chirurgie, se dozează în funcție de greutatea pacientului. Toți copiii care au murit aveau vârste sub doi ani, a mai spus el. Copiii mai mari au supraviețuit după vărsături, diaree și șoc anafilactic.

OMS a afirmat că nu exclude varianta unui sabotaj, iar această tragedie ar putea afecta încrederea în serviciile de sănătate în zonele controlate de opoziția siriană.

 

 Articole relaționate:

Calendarul vaccinurilor. Când și de ce trebuie să imunizăm copiii. „Vaccinurile sunt importante din prima zi de la naștere” 

Specialiștii vorbesc pentru prima oară deschis despre riscurile vaccinării copiilor 

În mai puțin de doi ani ar putea apărea un vaccin împotriva malariei, maladie ce omoară mii de oameni anual