Autor: Virginia Murariu

Este vorba despre o malformație congenitală – uterul bicorn sau bicameral. Specialiștii spun că deși la nivel mondial aceasta se întâlnește rar, astfel de cazuri avem și în Republica Moldova.

Uterul bicorn este o afecțiune care scade considerabil șansele femeilor de a deveni mame. Având formă de inimă și dezvoltând două cornuri în partea sa superioară, uterul bicorn nu permite fătului să se dezvolte și de cele mai multe ori provoacă avorturi spontane.

„Am avut săptămâna trecută o pacientă cu uterul bicorn, iar în general de când lucrez cred că am avut patru paciente cu această patologie. Se întâlnește rar, dar e gravă și foarte puține dintre femeile cu această malformație reușesc să ducă sarcina până la termen. Din cele patru niciuna nu a reușit să ducă sarcina până la final, doar o femeie a dus-o până la 29 de săptămâni, a născut prematur, iar fătul a murit“, explică Maxim Călăraș, medic obstetrician-ginecolog.

Sindromul fatal pentru mamă și făt, care se poate declanșa în ultimele săptămâni de sarcină. „Totul s-a întâmplat într-o fracțiune de secundă” 

Totodată, medicii susțin că malformația nu poate fi prevenită, dar poate fi transmisă și genetic. Și asta deoarece aceasta apare chiar în momentul în care copilul se dezvoltă în uterul mamei. „Este o anomalie de dezvoltare a organelor genitale interne și apare în momentul în care copilul se dezvoltă în uter. Orice ar influența evoluția normală a sarcinii poate duce la apariția acestei malformații“, mai spune Maxim Călăraș.

Potrivit medicilor, uterul bicorn poate fi depistat în urma unor investigații de rutină sau mai aprofundate, ar fi cazul să vă îngrijorați mai ales atunci când aveți mai multe avorturi spontane. Dacă în cadrul unei sarcini normale, uterul se  extinde odată cu creșterea fătului, în cazul unui uter bicorn, dacă fătul se prinde în unul dintre cornuri, acesta nu are spațiu pentru a se dezvolta și astfel se produce avortul.

Mai sunt însă și cazuri fericite, dar la fel de îngrijorătoare, în care fătul are șanse de a supraviețui în burta mamei toată perioada gestației. Se întâmplă atunci când fătul nu pătrunde în unul dintre cornurile uterului bicameral și se dezvoltă în partea inferioară a uterului, mai largă. Șansele de a duce sarcina la termen cresc, dar riscul nu dispare. „La fundul uterului fătul are unde să se alimenteze și e cel mai bine vascularizat. Am avut astfel de cazuri când fătul era poziționat în unul din coarne, care se dezvoltă mai pronunțat. Chiar și în acest caz, copilul poate avea o poziție incomodă, iar fătul ar putea fi traumatizat. În acest caz se face cezariană, etc. Într-o astfel de sarcină totul este relativ“, explică Inga Oprea, medic obstetrician-ginecolog.

„Am avut femei care au născut pe cale naturală, au fost și femei care au primit tratament și au fost monitorizate foarte atent, dar au fost și femei care au avut câteva avorturi spontane“, susține Inga Oprea.

Una dintre soluțiile la care aceste femei ar putea apela este o intervenție chirurgicală - pe cale laparoscopică. „Sunt femei care își fac această intervenție la noi, dar multe se duc în Ucraina pentru că spun că acolo au un aparataj mai sofisticat, mai nou. Totuși indiferent de situație aceste femei trebuie să fie supravegheate pentru a exclude orice pericol“, adaugă Inga Oprea.

În Republica Moldova nimeni nu duce evidenta femeilor cu uter în formă de inimă și respectiv nu există o statistică privind numărul acestor incidențe. De asemenea, nu se duce o evidență a feților care reușesc să supraviețuiască sau a cazurilor de avort spontan produs de această malformație. Totuși, la nivel mondial, specialiștii susțin că femeile care suferă de uter bicorn au maxim 60% șanse de a naște un copil viu.

 

 Articole relaționate:

În Moldova vor apărea specialiști instruiți pentru mamă și copil. „Au fost înregistrate și cazuri de mortalitate maternă, după ce femeile au născut acasă, iar medicii de familie nici nu știau” 

Avertizare: „Fiecare al treilea copil se naște bolnav, iar șapte din zece gravide au probleme de sănătate. Cifrele sunt de patru ori mai mari decât în statele dezvoltate”