Autor: Irina Papuc

În zece spitale din Moldova va fi angajat câte un specialist al mamei și copilului. Astfel, Ministerul Sănătății crede că ar putea reduce indicatorii îngrijorători în privința sănătății atât a gravidelor, cât și a nou-născuților și copiilor de până la cinci ani. Specialistul care urmează să fie angajat va monitoriza cât de calitativă este asistența medicală acordată mamei și copilului de către medicii de familie, pediatri, neonatologi și ginecologi-obstetricieni.

Specialiștilor principali în asistența mamei și copilului le revin o serie de obligații. Aceștia vor aduna statistica referitoare la indicatorii de îmbolnăvire și deces a gravidelor și copiilor de până la cinci ani, dar totodată le revine și sarcina de a îmbunătăți acești indicatori.

De asemenea, aceștia vor monitoriza dacă pediatrii, neonatologii, ginecologii respectă Protocoalele Clinice Naționale și cele instituționale, atunci când stabilesc diagnosticul și acordă tratament. În cazul în care în spital vor fi internate gravide și copii în stare gravă aceștia vor trebui să participe la examinarea lor și să ia decizii în privința acțiunilor care urmează.  

Totodată, prin fișa de post elaborată și aprobată de către Ministerul Sănătății, specialiștii nou angajați vor fi responsabili și de examinarea plângerilor, parvenite de la oamenii din teritoriu, ce țin de asistența medicală acordată gravidelor și copiilor.

Astfel de specialiști urmează să fie angajați la Spitalul Municipal nr.1 din Capitală, Spitalul din Bălți, Edineț, Cahul, Soroca, Căușeni, Orhei, Ungheni, Hâncești și Ceadâr-Lunga.

 „Am dat doctorului 200 de dolari, dar n-au ajuns și pentru moașă”. Directorii de spitale, obligați să organizeze chestionare anonime pentru a „prinde în flagrant” subalternii care iau mită 

La Ceadâr-Lunga, de exemplu, un astfel de specialist urmează să fie angajat abia anul viitor. Directorul spitalului, Nicolae Calîn spune că așteaptă ca specialistul de la asistența medicală primară să fie eliberat și numai după aceea va fi angajat în spital. Acesta este foarte așteptat, mai ales că în instituție nu sunt suficienți pediatri și neonatologi.

În unele instituții medicale, un astfel de specialist activează deja de mai mulți ani. Totuși, ar exista probleme. „Noi am angajat o persoană care să se ocupe de aceste lucruri înainte ca să existe un ordin al Ministerului Sănătății. Munca acestuia este foarte prețioasă, indicatorii mortalității s-au îmbunătățit. Nu știu dacă are o legătură directă, dar ea cu siguranță există. Este complicat, deoarece acest specialist trebuie să se afle mai mult în teritoriu, însă medicii de familie nu sunt foarte receptivi, nimeni nu-i poate impune să colaboreze”, spune Elena Palanciuc, directoarea spitalului raional Orhei.

Rolul specialistului principal în sănătatea mamei și copilului ar trebui să asigure o punte de legătură dintre medicina de familie și cea spitalicească, spun specialiștii. Acest lucru ar fi necesar, deoarece medicii de familie pierd din vedere atât femeile gravide, cât și copiii care fac parte din grupurile de risc, iar în cazul unui deces nimeni nu-și asumă responsabilitatea. „Au fost înregistrate și cazuri de mortalitate maternă, după ce femeile au născut acasă, iar medicii de familie nici nu știau despre acest lucru. Ne dorim o acoperire a femeilor însărcinate de peste 90 la sută și zero mortalitate. Medicii de familie nu se supun nimănui. Scopul acestuia este de a monitoriza situația”, explică Ștefan Gațcan, ginecolog-obstetrician, directorul Institutului Mamei și Copilului.  

 Tot mai multe moldovence nasc prin cezariană. Femeilor le e frică de dureri, iar doctorii consideră că prin această metodă se asigură de malpraxis

La sfârșitul anului trecut, Ministerul Sănătății a publicat date care arătau că mortalitatea infantilă este în creștere, iar în unele raioane indicatorul era mai mare decât cel stabilit pe țară. Drept răspuns, autoritatea a decis ca pediatrii și ginecologii-obstetricieni să fie evaluați, conform unor chestionare. 

Conform fișei de post, specialistul principal în sănătatea mamei și copilului trebuie să dețină studii superioare, de licență sau echivalente în domeniul medicinii (prima sau superioară), categorie de calificare în specialitate și pregătire în managementul sanitar.

 

 Articole relaționate:

Mortalitatea infantilă, în creștere față de anul trecut. Autoritățile sunt în alertă 

Aproape 75 la sută dintre copiii de până la 5 ani, care mor acasă ori în prima zi de spitalizare, sunt de la sate. Intoxicațiile și traumele sunt cele mai frecvente cauze de deces 

Mai mulții copii cu arsuri provocate de apă clocotită, foc sau obiecte fierbinți. Anul trecut au ajuns la spital 750 de micuți