Autor: Irina Papuc

Responsabilii din Sănătate ne asigură că luptă din greu cu mita din spitale și că acest fenomen este chiar eradicat cu succes – odată cu integrarea europeană s-ar schimba și obiceiurile doctorilor. Dar cum salariile nu sunt și ele „europene”, plățile neformale încă fac legea în sistemul medical de la noi. O tânără mămică povestește că a trebuit să-i plătească în buzunar chiar și infirmierei, pentru că ar fi spălat podeaua în salonul în care a născut. Între timp, Ministerul Sănătății propune ca directorii de spitale să organizeze chestionare anonime și vizite inopinate pentru a demasca doctorii corupți.

Alina a născut acum o lună la Institutul Mamei și Copilului. A adus pe lume o fetiță perfect sănătoasă, dar amintirile din spital nu sunt dintre cele mai bune. De la doctor, moașă, asistentă medicală și infirmieră  - toată lumea a vrut bani în plic.

„Mi-am ales doctorul din timp, așa cum fac toate mămicile. Am discutat despre bani. Ea ne-a spus o sumă. A zis că putem da atât cât vrem. În noaptea când au început contracțiile i-am dus doctorului un plic. Am pus acolo 200 de dolari. Din aceștia, o parte trebuiau să ajungă și la moașă”, explică Alina.

Dolarii n-au ajuns la moașă și infirmieră

  Ministerul Sănătății vrea să convingă pacienții să nu dea, iar doctorii să nu ia mită. „Dacă doctorul va cere mită, va fi suficient ca pacientul să arate cu degetul spre poster” 

A doua zi a fost surprinsă când moașa i-a reproșat că n-a primit niciun bănuț.

„Moașa mi-a zis că știe că am dat bani doctorului, dar că la ea nu au ajuns și că ar trebui să clarific situația. Am rămas surprinsă, fără cuvinte. Mă simțeam slăbită după naștere, copilul a plâns toată noaptea pentru că nu l-am putut hrăni cu sân. Nu aveam chef să rezolv încă și așa probleme. I-am spus că voi întreba de soț, atunci când va veni”, povestește femeia. Și mai mult a surprins-o atitudinea servitoarei care spăla podeaua în acel moment.

„Moașa a plecat iar ea mi-a zis «Bine că toată lumea primește bani, numai mie nu-mi dă nimeni nimic pentru că fac curat aici». Nu mai aveam cuvinte. Voiam să ies cât mai repede de-acolo. M-am consultat cu rudele și am decis să scriu o plângere. Pe urmă am înțeles că aceste plângeri rămân spital și nimeni nu le mai examinează”, mai spune tânăra mămică. Alina ne-a rugat să nu dăm numele doctorului care a luat banii, din frică, fiind conștientă că ea are partea ei de vină în ceea ce s-a întâmplat. Recunoaște că a dat plicul benevol, dar această decizie a fost determinată de teama că ar putea fi tratată necorespunzător.

Între timp, Ministerul Sănătății crede că problema poate fi soluționată simplu – prin controale și anchete anonime. Ministrul Sănătății a semnat un ordin prin care îi obligă pe directorii de spitale să organizeze ședințe cu doctorii unde să-i atenționeze despre faptul că nu trebuie să ia mită. Mai mult, managerii de spitale vor fi cei care trebuie să organizeze vizite inopinate la locul de muncă ale doctorilor și să organizeze chestionare anonime, prin intermediul cărora ar depista cine dintre doctori nu se lasă de obiceiurile proaste.

Managerilor nu le place ideea cu chestionarele anonime și întârzie să o aplice.

„Aș depăși atribuțiile de serviciu”

  Chirurg din Teleneşti, prins în flagrant cu mită. Acesta a cerut bani pentru operația unui tânăr cu paralizie infantilă 

„Noi și fără ordinele ministrului organizăm ședințe în care discutăm cu medicii despre plățile informale. N-am trecut la partea cu chestionarele și nici nu cred că voi face asta. Cred că aș întrece atribuțiile de serviciu. Nu este corect”, spune Sergiu Sochircă, director la Spitalul raional Florești.

Nici la Ocnița, directorul instituției nu se grăbește să facă investigații anonime. „La noi doctorii știu că nu trebuie să ia mită. Am discutat de foarte multe ori despre asta. Îi informăm și pe pacienți despre serviciile gratuite în baza poliței”, spune Feodor Iurcu. Ambii directori jură că în spitalul lor nu se ia mită. „Așa informații nu au ajuns la mine. Doctorii au înțeles că am trecut la o altă etapă, ne integrăm în Uniunea Europeană”, spune Sochircă. Până ne integrăm în UE însă, salariile medicilor rămân extrem de mici.

Ordinul semnat de Ministerul Sănătății care are drept scop reducerea fenomenului plăților informale în sistemul de sănătate mai prevede efectuarea unor analize semestriale în privința plângerilor parvenite la Minister despre condiționarea plăților informale și încheierea unor acorduri informate dintre director de spital și doctor despre neadmiterea plăților informale.

Și chiar dacă directorii jură că angajații lor nu iau mită, ci doar „mulțumiri” statisticile spun altceva. Cel mai recent studiu „Performanţa sistemelor de sănătate din Europa de Sud-Est arată că pacienții plătesc sume enorme de bani, inclusiv pentru tratamentul unor maladii, acoperite din resurse de stat. Tratamentul din contul bolnavilor ajunge și la 30 de mii de lei, iar suma mulțumirilor întrece cu lejeritate câteva mii.

Cu toate acestea datele oficiale pentru 2013 arată niciuna dintre sesizările scrise sau apelurile înregistrate prin intermediul Liniei Fierbinți în privința actelor de corupție, nu s-ar fi adeverit.

 

█  Articole relaționate:

Harta șpăgilor în spitalele din Europa de Est. „În Republica Moldova cu cât boala este mai gravă cu atât plicul este mai gros”

Toți doctorii din Moldova, testați la incoruptibilitate. Agenți sub acoperire vor verifica câtă slăbiciune au la bani. Medicii sunt dezgustați de idee 

Ministerul Sănătății a creat un Consiliu pentru prevenirea corupției și diminuarea plăților neformale în sistem