Redactor: Virginia Murariu

Maternitatea „Cuza Vodă” din Iaşi, cea mai mare unitate de acest tip din România, şi-a închis porțile pentru avorturi. Secţia rămâne închisă pentru reamenajare până la toamnă, dar există medici care au anunţat că nu vor să mai facă chiuretaje nici după finalizarea lucrărilor, motivând că ei trebuiesă aducă viaţă, nu să o ia”.

„Atunci când vom redeschide secția vom vedea exact cine va vrea să facă avorturi şi cum le vom mai face”, susține Maria Stamatin, director medical al spitalului,

█ Uterul în formă de inimă, malformația care scade considerabil șansa unor moldovence de a deveni mame 

Excepții se vor face doar în cazul în care sarcina va pune în pericol sănătatea femeii. „Sunt medici care, la o anumită vârstă, refuză să mai facă avorturi la cerere. (…) Fiecare îşi reconsideră starea în funcție de opțiunile religioase şi sunt o serie de medici care nu vor mai face astfel de proceduri. Și nici nu ai cum să îi obligi, fiindcă obstetricianul trebuie să aducă viață, nu să o ia, ori un avort înseamnă a ucide”, a spus Maria Stamatin, potrivit Digi24.

Potrivit aceleiași surse, lucrările de modernizare a maternității de la Iași au început în urmă cu patru ani şi s-au încheiat săptămâna trecută, costurile ridicându-se la peste 27 de milioane de lei. În corpul principal se desfășoară încă lucrări de finisare. În tot acest timp, Clinica de Obstetrică, din care face parte şi secţia de avorturi, a funcţionat provizoriu într-un alt corp al maternității. Maternitatea „Cuza Vodă” din Iaşi este cea mai mare unitate de acest tip din țară. Anual, în saloanele unității se întâmplă peste 6.000 de nașteri.

În România s-au efectuat, din 1958, până în 2011, un număr de  21.651.277 de avorturi, se arată într-o statistică realizată de Asociaţia Pro-Vita Bucureşti la finalul anului 2013. 1958 este anul în care regimul comunist a legalizat avortul, iar 1967  este anul în care regimul Ceauşescu l-a trecut din nou în ilegalitate.

Evenimentele din 1989 au dus din nou, la dezincriminarea avortului, astfel că în 1990 s-au înregistrat aproape un milion de asemenea proceduri. Drept comparaţie, în 1989 ultimul an de “ilegalitate” s-au raportat 193.000 de avorturi. Maximul istoric s-a înregistrat în 1965, atunci când s-au raportat 1.015.000 de avorturi. Practic, în acel an, din 100 de sarcini, româncele au întrerupt 80. În 2011 s-au raportat 103.386 avorturi. În România nu au fost luate în calcul şi clinicile private, care nu raportează cifrele copiilor avortați, potrivit activenews.ro.

 

 Articole relaționate:

Speranţă pentru bărbaţii infertili. Au fost creaţi spermatozoizi din pielea acestora

Bărbații afectați de infertilitate sunt mai expuși riscului de a se îmbolnăvi de cancer 

Bărbații care cred că sunt înșelați produc „spermă kamikadze”, concepută să lupte cu lichidul seminal al altui bărbat