Redactor: Sorina David

Încă o premieră mondială în medicină. Este vorba despre nașterea primului copil, care s-a dezvoltat într-un uter transplantat. Organul a fost donat femeii însărcinate de către mama sa. Băiatul, pe nume Vincent, s-a născut într-un spital din Suedia. Mai mult, medicii din această țară aşteaptă, în următoarele săptămâni, naşterea a încă doi bebeluşi care s-au dezvoltat în utere transplantate. Și aceste organe, precizează doctorii, au fost donate de către bunicile bebelușilor.  

Practic, acest lucru înseamnă că acelaşi uter poate servi pentru dezvoltarea a două generaţii ale aceleiaşi familii, spun medicii, citați de Daily Mail. Aceștia consideră că reuşita unor transplanturi de uter şi ducerea la bun sfârşit a unor sarcini în uterele donate reprezintă o victorie la fel de mare ca şi reuşita primului transplant de inimă.

Aceste sarcini se înscriu într-un proiect revoluţionar al medicilor suedezi. Potrivit acestora, până acum au fost realizate nouă astfel de transplanturi, iar la 7 dintre femei s-au făcut și fertilizări in vitro.

Specialiștii precizează că transplantul de uter poate reprezenta o soluţie pentru femeile care s-au născut fără acest organ, cărora le-a fost îndepărtat uterul (histerectomie) din cauza cancerului sau ca ultimă soluţie pentru a opri o hemoragie potenţial fatală, în timpul unei naşteri.

 

 Articole relaționate:

Speranţă pentru bărbaţii infertili. Au fost creaţi spermatozoizi din pielea acestora

Bărbații afectați de infertilitate sunt mai expuși riscului de a se îmbolnăvi de cancer 

Bărbații care cred că sunt înșelați produc „spermă kamikadze”, concepută să lupte cu lichidul seminal al altui bărbat 

Uterul în formă de inimă, malformația care scade considerabil șansa unor moldovence de a deveni mame