Redactor: Sorina David

Un nou test medical, realizat recent de medicii britanici şi belgieni, va ajuta la identificarea eficientă a tipului de cancer ovarian de care suferă fiecare pacientă, permițând astfel evitarea intervenţiilor chirurgicale inutile. Autorii inovației, cercetători la Universitatea din Leuven şi Imperial College din Londra, susțin că testul permite diagnosticarea corectă a chisturilor benigne şi a tumorilor canceroase, dar şi a stadiului şi nivelului de agresivitate al celor din urmă.

Noua metodă de diagnosticare foloseşte o combinaţie de informaţii medicale despre paciente, teste de sânge şi ecografii pentru a prezice caracterul tumorii (benign sau malign), tipul şi stadiul cancerului, scrie BBC. Potrivit sursei, cercetătorii au folosit date despre 3.506 paciente din zece ţări europene, colectate între 1999 şi 2007. Noua metodă de diagnosticare a fost însă testată pe alte 2.403 paciente, între anii 2009 şi 2012.

Specialiștii susțin că cancerul ovarian poate fi dificil de diagnosticat în stadiile incipiente, pentru că simptome, precum balonarea şi durerile abdominale pot fi puse pe seama altor afecţiuni des întâlnite. Aceștia mai precizează că cancerul ovarian este cea mai agresivă formă a cancerului ginecologic. Potrivit articolului publicat de cercetători, doar 40% dintre paciente sunt în viață la cinci ani după debutul bolii.

Un factor cheie privind supravieţuirea în cazul acestei maladii este diagnosticarea cât mai rapidă. În prezent, nu există nicio procedură de testare preventivă, astfel că femeile trebuie să se bazeze doar pe vizitele la medic şi diagnosticarea corectă şi la timp. Potrivit experţilor, un alt factor important privind rata de supravieţuire este efectuarea intervenţiei chirurgicale, atunci când este cazul, de către un medic specializat şi nu unul generalist. În prezent însă multe paciente sunt operate de medici de chirurgie generală, posibil din cauză că adevărata natură a problemei de sănătate este descoperită abia în timpul operaţiei, opinează autorii studiului.

Un alt avantaj al folosirii noului test, care a fost catalogat de experţi drept o metodă mai bună decât practica actuală din sistemul de sănătate britanic, este că intervenţiile chirurgicale inutile pot fi evitate şi, odată cu ele, şi posibilele probleme de fertilitate.

Potrivit specialiștilor, dacă cancerul ovarian este depistat în fază timpurie, rata supraviețuirii pentru cel puțin cinci ani este 90%. Însă dacă cancerul este descoperit în ultima fază, rata de supraviețuire se reduce până ala 22 la sută. 

 

 █ Articole relaționate:

Un medicament folosit de către mămici pentru încetarea lactației provoacă reacții adverse grave, precum atac de cord și halucinații 

Un bărbat a ajuns la psihiatrie din cauza unui medicament care i-a provocat impotența

Medicamentele care conțin ibuprofen sunt reevaluate în privința riscurilor, după ce au apărut date că pot provoca boli de inimă 

Analgezicele ibuprofen şi diclofenac cresc riscul de accident vascular cerebral