Autor: Virginia Murariu

A aflat că este datornică la CNAM acum doi ani. O parte din bani i-a dat împrumutându-se de la cunoscuți. Nu a reușit să adune însă toată suma și nu știe la cine să mai apeleze. Nu știe și nici nimeni nu i-a spus că are dreptul la un avocat din oficiu, iar acum se teme că executorul judecătoresc va veni să-i ia lucrurile din casă. Avocații spun că în Moldova „legea funcționează atunci când statul este păgubit“. 

Este vorba despre Lidia Crețu, din Ermoclia, Ștefan Vodă. Femeia a aflat că este datornică la CNAM în 2012, când se întorcea de la muncă din Federația Rusă, unde lucrează în construcții. „La vamă am fost dată jos din tren pentru că sunt dată în căutare. Am întrebat pentru ce, că doar n-am făcut nimic rău. Mi s-a spus că e din cauza că n-am plătit polița de asigurare. Atunci am fost la Ștefan Vodă să văd ce s-a întâmplat“, povestește femeia.

Trebuia să plătească asigurarea medicală pentru 2011 și pentru 2012. „Am plătit 8.000 de lei și 1.200 de lei amendă pentru că n-am plătit datoria la timp. Acum, la sfârșitul lunii octombrie am aflat că mai am de plătit 4.000 de lei. Pentru prima datorie am împrumutat bani cu procente ca să pot plăti cei 8.000 de lei. Acum nu mai am de unde plăti“, mărturisește Lidia.

 Moldovenii, ignorați de stat după ce nu mai au bani pentru polița medicală. „Tocmai în situaţia când oamenii ajung să aibă cel mai mult nevoie de servicii medicale, statul îi lasă pe cont propriu” 

Într-o înregistrare video postată de CurajTV, femeia spune că nu este de acord să plătească polița de asigurare de care nu s-a folosit niciodată. „Am plătit-o pentru 2011-2012 și acum mi s-a spus să plătesc pentru 2013. Eu n-am de unde să iau banii aceștia. Am trei copii, n-am un loc de muncă stabil. Soțul a murit. Eu plec peste hotare ca să fac un ban să-mi hrănesc copiii“, se plânge Lidia.

Tot ea susține că polița de asigurare este pe firma pe care o administra soțul, dar care a scris-o pe numele ei. Spune că are dovada precum că întreprinderea nu mai funcționează din 2008 și nu înțelege de ce este obligată să plătească acești bani.

Datoria de 4.000 de lei trebuia s-o plătească până pe 3 noiembrie, când s-a prezentat la executorul judecătoresc. „I-am spus cu lacrimi în ochi că n-am de unde să achit această sumă de bani din cauză că nu am reușit să întorc datoria pentru cele 8.000 de lei plătiți deja“, spune femeia.

Mai mult, executorul judecătoresc a anunțat-o că dacă nu va plăti această datorie va veni să-i ia lucrurile din casă, valoarea cărora poate acoperi datoria pe care o are. „Mi-au spus că vor veni să-mi ia lucrurile din casă. Să-mi ia și puținul pe care-l am. Am spus că nu au dreptul să intre în casă că poate nici n-am lucruri de valoare. Mi-e greu“, mărturisește Lidia. 

Totodată, femeia povestește că în tot acest timp nici nu știa, dar nici nu a fost informată că are dreptul să beneficieze gratuit de serviciile unui avocat. „Să vină să-mi ia și patul unde dorm. Eu n-am de unde să achit această sumă. Să vină să-mi ia și zilele, eu tot n-am de unde să iau acești bani“, a mărturisit femeia pentru Sănătate INFO. 

Am încercat să aflăm cum stau lucrurile în acest caz de la Sergiu Pleșca, judecătorul de instrucțiune de la Ștefan Vodă. Acesta ne-a spus însă că nu-și amintește de acest caz și că trebuie să caute în arhivă, iar ulterior nu ne-a mai răspuns la telefon. De acest caz nu-și amintește nici Iulia Balan, executorul judecătoresc la care a fost Lidia Crețu. Ne-a amenințat însă că ne dă în judecată dacă nu scriem corect povestea. „Trebuie să ascultați toate părțile, dar la această întrebare aș putea să vă răspund mâine“, ne-a spus executorul judecătoresc.

De mai mult timp au nevoie de cei de la CNAM. „Vă răspundem, noi mai mult de două săptămâni nu reținem acest răspuns“, ne-a explicat Silvia Munteanu, purtătoarea de cuvânt în cadrul CNAM.

Avocata Violeta Gașițoi ne-a explicat ce trebuia să facă Lidia Crețu. „Dacă nu are surse financiare această femeie trebuia să solicite asistență juridică garantată de stat, iar statul era obligat să facă acest lucru. În situația în care a fost emisă o hotărâre judecătorească cu care ea nu este de acord trebuia s-o conteste. Totodată, ea ar trebui cel puțin să meargă la asistența garantată de stat și să solicite să-i fie acordat un avocat, iar ei îi vor spune ce acte trebuie să prezinte ca să demonstreze că nu are surse financiare suficiente pentru a achita un avocat privat“, susține Violeta Gașițoi.

 Dormiți liniștiți crezând că n-aveți datorii la stat? Verificați dacă ați achitat polița medicală. „Firma am lichidat-o, în schimb pentru poliță trebuia să achit 16.000 de lei” 

În același timp, femeia putea să conteste hotărârea judecătorească. „În caz contrar ei vor purcede la executare. Executorul judecătoresc îi va stabili o amendă pentru neexecutarea unei hotărâri definitive și în cel mai rău caz ulterior ar putea porni o cauză penală prin reținerea persoanei pe maxim șase luni, cum am mai avut un astfel de caz“, explică avocata.

„Atunci când se încalcă legea, iar cel păgubit este statul, legea începe să lucreze“

Avocata spune că este o situație gravă și asta deoarece „atunci când se încalcă legea, iar cel păgubit este statul, legea începe să lucreze și este aplicată“. „Nu pot să spun că legea este aplicată cu bun-simț. Nu poți să închizi o persoană conform standardelor europene, să pui la închisoare o persoană pentru anumite datorii, pentru că aceasta nu are bani“, accentuează Violeta Gașițoi.

Totodată, jurista spune că de fapt Compania Naționala pentru Asigurări în Medicină „încearcă să aplice legea maxim în favoarea sa și să scoată acești bani chiar din persoana care nu are“.

„Autorităților nu le pasă. Tot ceea ce vrea să facă statul acum este să scoată bani din omul care nu are bani. Dacă doamna ar contesta hotărârea respectivă, iar după contestație s-ar stabili că ea încă este obligată să plătească această sumă, eu n-aș vedea o altă soluție decât să conteste cu recurs după care să introducă o cerere individuală în fața Curții Europene pentru Drepturile Omului. Nu știu cât mai poate răbda cetățeanul din Moldova. Legea prevede achitarea de către persoanele care au de unde achita. Chiar dacă se va adresa Curții Europene aceasta nu va suspenda executarea la nivel național“, conchide avocata. 

Acesta nu este primul caz în care un moldovean este obligat să plătească datoria la CNAM prin instanță. Anterior Vladimir Duplinschi a stat 25 de zile la închisoare și a fost luat în cătușe imediat după emiterea deciziei judecătorului Sergiu Pleșca. Duplinschi a fost privat de libertate pentru că n-avea poliță medicală și că nu a achitat amenda pentru neprocurarea ei.  În ultima zi de ispăşire a pedepsei, bărbatul a fost eliberat de către Curtea de Apel, care a stabilit că hotărârea primei instanţe nu a fost legală.

 

 Citește la aceeași temă:

Statul cheltuie de trei ori mai mulți bani, decât ar fi trebuit să încaseze de la bărbatul aflat în detenție, amendat că nu și-a cumpărat poliță medicală 

Drama familiei bărbatului trimis la închisoare pentru că n-are poliță. „Suntem trei fete la părinți. Noi avem copii și soți invalizi, nu avem bani pentru poliță” 

Guvernul a stabilit majorarea bugetului CNAM. Va crește însă și deficitul