Autor: Irina Papuc

Stau liniștiți ani la rând că n-au datorii la stat, ca să afle ulterior stupefiați că nu este chiar așa. Datoriile lor au crescut la zeci de mii de lei și îi despart zile numărate de o ședință de judecată. Este cazul mai multor moldoveni care s-au aventurat să deschidă întreprinderi individuale cu mai mulți ani în urmă și pe care ulterior au decis să le închidă. Ceea ce n-au luat în calcul însă este că trebuie să anunțe Compania Națională de Asigurări în Medicină despre lichidarea întreprinderii. Pentru că n-au știut despre acest lucru, dar și pentru că CNAM n-a făcut decât să trimită după trei ani o înștiințare precum că trebuiau să facă niște plăți, pe numele proprietarilor s-au acumulat penalizări extrem de mari.

Maria (n.r. nume schimbat) a fondat în urmă cu mai mulți ani o întreprindere individuală, dar lucrurile nu au mers așa cum și-a planificat și a decis să o lichideze. Nu a apelat însă la un contabil, pentru că ar fi costat bani în plus, așa că a decis să se ocupe singură de toate.

„M-am confruntat cu multă birocrație și atitudine negativă și la FISC, și la Casa Națională de Asigurări Sociale, dar și la Compania Națională de Asigurări în Medicină. Cel mai greu mi-a fost însă din cauza faptului că cele trei instituții pur și simplu nu colaborează între ele”, povestește Maria.

„Și dacă de la celelalte instituții am primit tot timpul scrisori în care mă anunțau despre ce proceduri mai urmează să fac pentru a închide întreprinderea, atunci de la CNAM n-am primit nicio scrisoare în ultimii trei ani. Am primit abia în luna iulie una în care mă anunțau că trebuie să achit prima de asigurare pentru ultimii trei ani, chiar dacă întreprinderea nu a mai activat exact de tot atâta timp”.

 CNAM a strâns aproape un milion de lei din amenzile aplicate celor care nu și-au procurat polițe de asigurare medicală  

Prima lovitură - atitudinea

Femeia a rămas surprinsă pentru că în toată perioada în care s-a ocupat de lichidarea întreprinderii nu a anunțat-o nimeni despre faptul că trebuie să ducă o copie prin care să prezinte dovada insolvabilității firmei. Pentru că suma pe care trebuia s-o achite era foarte mare pentru ea - 16 mii de lei – a încercat să-și facă dreptate.

„Când am mers la sediul lor, m-am confruntat în primul rând cu atitudinea angajatelor – eram o escroacă pentru ele. Nu mai vorbesc despre faptul că se muncește doar de văzul lumii – la ora 11.30 toată lumea pleacă la masă, se întorc de la pauza de masă mai târziu, pentru că vin de la shopping, își fac cafele și numai după asta m-au putut primi. Pentru mine e supărător pentru că nu sunt din Chișinău și nu mă pot deplasa atât de ușor dintr-o localitate în alta. Eu înțeleg că poate uneori sunt situații când e prea mult de muncă, în alte zile mai puțin”.

După ce a făcut dovada insolvabilității firmei și la CNAM, a rezoltat problema, doar că parțial. Ea a fost absolvită de achitarea taxei pentru neplata poliței pentru doi ani. Femeia a fost deranjată de faptul că instituția nu s-a obosit să anunțe despre existența unei datorii în primul an al înregistrării acesteia, ci doar după trei ani, când suma a crescut considerabil.

După ce a făcut dovada insolvabilității firmei și la CNAM, a rezoltat problema, doar că parțial. Ea a fost absolvită de achitarea taxei pentru neplata poliței pentru doi ani. Femeia a fost deranjată de faptul că instituția nu s-a obosit să anunțe despre existența unei datorii în primul an al înregistrării acesteia, ci doar după trei ani, când suma a crescut considerabil.

„Nu sunt hoț și nici iresponsabilă. Dacă eram anunțată în primul an, știam că există datorii pe care trebuie să le plătesc”.

 Guvernul a tăiat 70 de milioane de lei din fondurile CNAM. Statul va aloca mai puțini bani pentru persoanele asigurate și pentru programe naționale 

Statul n-a fost solidar cu noi

O situație aproape similară s-a întâmplat și în cazul familiei Cojocaru din orașul Ungheni. Toți membrii familiei locuiesc de zece ani în Italia. Motivul plecării lor a fost înrăutățirea bruscă a sănătății copilului lor. Problema nu a putut fi rezolvată în Moldova, așa că aceștia au fost nevoiți să plece, iar împrejurările i-au forțat să rămână pentru mai multă vreme.

Vecinii i-au anunțat despre faptul că le-a venit o scrisoare, o decizie a instanței prin care era obligată să achite 10 mii de lei. „Nu sunt de ani buni în Moldova și am dovezi. Atunci când fiul meu avea probleme de sănătate, statul n-a fost solidar cu noi”, a declarat aceasta supărată pentru ziarul Unghiul. Problema generată a pornit de la faptul că aceasta are o întreprindere individuală pe care n-a lichidat-o. Astfel, chiar dacă a lipsit din țară de mai multă vreme, iar întreprinderea nu a funcționat, aceasta nu o absolvă de achitarea amenzii, întrucât oficial firma nu este radiată. Femeia n-a știut însă nimic despre acest lucru.

Legea cu privire la mărimea, modul şi termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală pune totul în responsabilitatea celor care n-au de unde să știe atâtea legi. Documentul prevede că întârzierea achitării plăților și expedierea rapoartelor mai târziu de data prevăzută în lege, atrage după sine răspundere contravențională.

Aproape 10 mii de firme lichidate în ultimii cinci ani

 Moldovenii pot depune petiții online la Compania Națională de Asigurări în Medicină 

În situația acestor două familii se pot pomeni zeci de mii de moldoveni care dorm liniștiți, fără să-și radieze întreprinderile și fără să știe despre faptul că amenzile cresc.

Potrivit datelor Camerei Înregistrării de Stat numai în ultimii cinci ani au fost înregistrate peste 30 de mii de întreprinderi, mai exact 32.952, peste jumătate dintre acestea fiind SRL, iar întreprinderi individuale - aproape în aceeași proporție. Aceleași date însă relevă un număr foarte mari de radieri din Registrul Camerei Înregistrării de Stat a întreprinderilor. Astfel, din 2009 și până în 2013 au fost radiate aproape 10 mii de întreprinderi, mai exact 9.456 la număr.

Am încercat să aflăm de la Compania Națională de Asigurări în Medicină câte scrisori de avertizare de neachitare a primelor de asigurare medicală au fost expediate în total până în acest moment atât persoanelor fizice, cât și celor juridice, precum și numărul ordonanțelor de executare a hotărârilor instanțelor de judecată, dar încă n-am obținut niciun răspuns. Responsabilii de comunicare cu mass-media ne-au anunțat și de această dată că răspunsul va fi expediat „în termeni legali”.

Tot ce se cunoaște deocamdată este că cifra încasată de către CNAM din taxele percepute pentru neachitarea poliței de asigurare medicală este în creștere față de anii trecuți și a ajuns în 2013 la 930 de mii de lei.

 

 Articole relaționate:

Avocații, hotărâți să dea Ministerul Sănătății și CNAM în judecată, pentru discriminare 

Drama familiei bărbatului trimis la închisoare pentru că n-are poliță. „Suntem trei fete la părinți. Noi avem copii și soți invalizi, nu avem bani pentru poliță” 

Guvernul a stabilit majorarea bugetului CNAM. Va crește însă și deficitul