Autor: Irina Papuc

Bugetul CNAM se reduce cu aproape 70 de milioane de lei, din contul alocării fondurilor de la stat pentru persoanele asigurare și programelor naționale. Decizia a fost aprobată și publicată în Monitorul Oficial, după ce Guvernul și-a asumat răspunderea pentru această modificare.

Modificarea Legii fondurilor asigurărilor obligatorii de asistență medicală a fost unul din proiectele legislative din cele 11 pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea.

Inițiativa legislativă prevedea reducerea veniturilor și cheltuielilor CNAM. Astfel, dacă Legea fondurilor, votată la sfârșitul lui 2013 prevedea cheltuieli de 4,723.575 lei, Guvernul a aprobat micșorarea acestei sume la 4.654.499 lei, adică este vorba despre o diminuare de peste 69 de milioane de lei.

O reducere drastică se înregistrează la capitolul transferuri de la bugetul de stat pentru categoriile de persoane asigurate de Guvern. Este vorba despre o micșorare de 59 de milioane de lei, iar sumele destinate programelor naționale vor fi reduse de asemenea cu 10 milioane.

Totodată, proiectul mai prevedea micșorarea cheltuielilor din fondul de bază, cel de profilaxie, pentru asistența medicală primară și programe naționale.

  Polița de asigurare medicală obligatorie s-ar putea scumpi până la 4.000 de lei. Cresc și contribuțiile din salariu de la șapte la opt procente

Nota informativă a proiectului conține prea puține argumentări în acest sens. Se precizează doar că necesitatea modificării Legii Fondurilor este o consecință a rectificării Legii bugetului de stat pentru anul 2014. Totodată, se precizează că cheltuielile vor fi acoperite din fondul de rezervă și „din contul neîndeplinirii așteptate a cheltuielilor fondului măsurilor de profilaxie și a programelor naționale de ocrotire a sănătății”, se precizează în document.

Documentul a fost publicat în Monitorul Oficial din data de 21 iulie.

Deputații din comisia parlamentară sănătate, protecție socială și familie spun că nu știu nimic despre un astfel de proiect și că un astfel de subiect nu s-a discutat în comisie. „Noi nu știm nimic despre o astfel de inițiativă. Prima dată aud de la dumneavoastră”, afirmă Gheorghe Brega.

Recent, deputații au votat un proiect de lege care prevedea majorarea fondului de bază și cel de dezvoltare cu 150 de milioane de lei, din solduri.

 

█  Articole relaționate:

Moldovenii pot depune petiții online la Compania Națională de Asigurări în Medicină 

De anul viitor, moldovenii care au luptat pentru independența și integritatea țării ar putea beneficia de poliță medicală gratuită

Guvernul a stabilit majorarea bugetului CNAM. Va crește însă și deficitul